С ритуал по полагане на цветя Благоевград почете 133 години от Съединението на България

С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ритуалът се състоя пред паметника на Македоно-Одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“ в областния център.

Пред паметника, глава сведе първо  заместник- кметът по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева.  Почит отдадоха още и  Даниела Савеклиева- депутат от 44-то Народно събрание, заместник- областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС- Радослав Тасков, общински съветници, представители на културни институти, представители на политически партии, общественици, граждани.

По случай националния празник- Съединението на България, Биг Бенд Благоевград изсвириха Химна на България, както и други бележити български песни.  Исторически факти от делото на дедите ни и борбата за Съединението припомниха ученици  от Природо- Математическа гимназия „Сергей П. Корольов“.

На днешната дата – 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя. Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

 

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *