С тема „Бушон” ученичка от Радомир грабна златния медал от състезание по физика


Гергана Дяволска, единадесетокласничка в СУ „Св.св. Кирил и Методий” в Радомир, спечели златен медал на националното състезание “Турнир на младите физици”, което се проведе от 5 до 7 февруари 2021 г. в град Перник.

„За да спечелиш такъв турнир, трябва да имаш интерес към физиката, да си изследовател по природа, да си привърженик на практическата работа”, споделя Гергана, която учи в специлност „Приложно програмиране” в радомирската гимназия и все още обмисля дали да кандидатства в университет със своята специалност, или с физиката, която много обича.

На състезанието в Перник тя избрала да развие тема, озаглавена „Бушон”, като се е справила успешно с аргументацията си защо е използвала различни сплави, умело балансирайки между теорията и практиката. Според Гергана състезанието по физика развива умението за работа в екип на младите хора, прави ги взискателни към себе си и спомага за способността им да отстояват своята гледна точка и да приемат чуждата.

„Тези състезания са ценни, тъй като в страната има недостиг на инженерни кадри, а участниците в тях се приобщават към природните науки. Чрез тях се събужда интересът на учениците за практическа изследователска дейност, а не просто за наизустяване на материята”, твърди Антонина Стоянова, учител по физика и астрономия в СУ „Св.св. Климент Охридски” в Радомир.
Директорът на СУ „Св.св. Кирил и Методий” в Радомир Маргарита Ананиева връчи грамоти за постижения и принос в развитието на физиката на Антонина Стоянова, както и на златната медалистка от турнира Гергана Дяволска.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА


Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *