С топли погачи и закачливи песни край огъня бобошевци празнуваха Св. Варвара

С езически ритуал, запазил се през вековете, жителите на Бобошево посрещат празника на Св. Варвара. В християнството тя се смята за закрилница на децата в семейството.

В Бобошево започва посрещането на празника на светицата още предната вечер. На 3 декември мъжете от градчето докарват хвойна от планината и я нареждат на висока копа. Бобошевци палят огньове във всяка една махала. Вярват, че колкото повече искри хвърля дървото, толкова по-плодородна ще е годината.

Във всеки дом жените месят постна питка, която раздават на хората, събрали се около огъня за здраве. Даниела Ценова се похвали с красива и ухаеща погача в нейната махала. На ритуала задължително трябва да има халва, вино и ракия.

Даниела разказа за традицията:

„Единствено в Бобошево и с. Слатино в нашия регион вечерта срещу 4 декември, празника на Св. Варвара, се пали огън във всяка махала. Излизаме всички и всеки носи по нещо – кой постна погача, кой вино и ракия. Въпреки пандемията не пропуснахме и тази година да посрещнем деня на светицата.

Сега ритуалът е малко осъвременен. Преди години, като се е палел огънят, хората са стояли да сутринта. Тогава жените донасят топли погачи и черпят всички. Сега всичко се прави вечерта. Около огъня в различните махали пеят различни закачливи песни, отправени към останалите махали, например “Сокачето с баничето”, това е наименование на улица в Бобошево – “Сокачето”. Никой не се сърди на закачливите песни, всичко минава в шеги и закачки. Обредът се нарича Вайвара, заключи Д. Ценова. Тя е собственичка на магазин в центъра на Бобошево и е отворена към всички културни събития в малкото градче.

Свещеници отричат такива ритуали за Св. Варвара, твърдят, че това е останало още от времето на езичеството.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *