С тримерен урок по физика, химия, биология, атрактивни опити и модно ревю ученици и учители от 7-о СУ показаха креативност и иновации в първия по рода си Фестивал на природните науки и математиката

С тримерен урок, експерименти, състезание и театрална постановка ученици и учители от благоевградското 7-о СУ “Кузман Шапкарев” показаха креативност и иновации във Фестивал на природните науки и математиката. Първото по рода си събитие предизвика голям интерес сред представители на образователни институции и местната изпълнителна власт и столовата на училището се изпълни с учители, директори и експерти.
По повод празника бе получен поздравителен адрес от заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева и от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, който пожела на учениците и преподавателите им да покоряват нови върхове.
Атрактивното представяне на природните науки с интегритет на информационните технологии и информатиката привлече вниманието на ученици и гости и ги провокира да мислят и разсъждават, забавлявайки се. Изключително впечатляващ бе тримерният урок на тема “Животът на Земята”, разработен от учителите Валентина Димитрова – по физика,
д-р Илияна Янева – по химия, и Румяна Икономова – по биология. По иновативен начин, включително и с триизмерна визуализация на 3-те дисплея със сензорни екрани, използващи образователната платформа “Мозабук”, с които разполага училището, педагозите представиха зараждането на Слънчевата система и възникването на живота на Земята.
Не по-малко атрактивни бяха и химичните опити, демонстрирани от докторант Иво Бардаров и ас. д-р Магдалена Шекерлийска от Катедрата по химия на Природо-математическия факултет на ЮЗУ. Със затаен дъх присъстващите наблюдаваха “реактивната количка”, “бълбукащите вулкани”, горящите кърпички, изчезващи във въздуха, и бурно аплодираха цялото магическо представление.
Бурни аплодисменти заслужи и модното ревю с артистични костюми, изработени от природни материали, както и представената театрална постановка “Из съдебния процес на силата на триене”.
Наред със забавленията учениците на 7-о СУ показаха и изключително задълбочени знания и подготовка по химия, физика и биология. Разделени на три отбора – “Нютон”, “Менделеев” и “Дарвин”, те участваха в състезателна игра-викторина по природни науки и без проблем се справиха със задачите от областта на физичните явления, веществата и свойствата, структурата и жизнените процеси. Въпроси от рода: какво е дифузия, защо растенията гладуват през нощта, кое явление оказва най-голямо влияние върху разрушаването на мраморните статуи, ни най-малко не затрудниха бъдещите инженери, лекари, откриватели и изследователи и те получиха заслужени похвали, грамоти и медали.
Журито с председател старши експерта по природни науки в Регионалното управление на образованието в Благоевград Анета Стоянова бе изключително затруднено да отличи само три от прекрасните проекти на учениците, изложени на 4-ия етаж в училището. Всичките 20 макета на Слънчевата система, творби в областта на екологията, природата, дори и модел на светеща ДНК впечатлиха със своята оригиналност и дълбок замисъл, затова комисията присъди и няколко поощрителни награди.
На финала на празника директорът на 7-о СУ д-р Лилия Стоянова поздрави всички участници и награди най-добре представилите се, като благодари на учителите.
Висока оценка за видяното даде и РУО експертът Анета Стоянова, която подчерта, че тримерният урок е бил на много високо научно ниво. “Ако природните науки не се представят по този атрактивен и иновативен начин, са трудни за възприемане .Така че това е пътят, начинът. Мога да каза “браво” на училището”, заяви старши експертът по природни науки и пожела на учениците и учителите от 7-о СУ да продължават да вървят напред и нагоре.
“Респектът на учениците към тези научни области предполага прилагането на иновативни подходи в преподаването им, за да ги направят атрактивни и разбираеми. В хода на подготовката на фестивала се убедихме, че учениците са изключително мотивирани за участие в защитата на проектите, състезанията и атракциите, в които се включиха. В продължение на няколко месеца екипната работа на учители и ученици стана ярко доказателство, че пътят за овладяване на ключовите компетентности в интегритет и проектното учене са възможни и допринасят реално за усвояването на универсалните компетентности и развитие на функционалната грамотност. Смятаме, че това начало би могло да се превърне в един мощен взрив, който да се мултиплицира в редица български училища, за да подпомогнем българското училище в областта на иновациите”, споделиха от ръководството на 7-о СУ “Кузман Шапкарев”.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Върховният съдия

    Ей, това Лилията не пропусна да се покаже пак като въшка на чело на фотографиите! Остави място на децата, пък ти си оправяй съдебните дела за крадене!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *