С три уникални рецепти читалището в Логодаж се бори за приз от национален фолклорен фестивал

НЧ “Иван Чаушки-1934” в благоевградското село Логодаж заяви участие в Националния фолклорен фестивал “От Дунав до Балкана”. Читалищните дейци успяха в последния ден от срока за  публикуването на рецепти за конкурса за традиционна кухня да изпратят три свои предложения и така ще се конкурират със 108 други предложения от цялата страна и от Румъния.

Ето предложенията на логодажките баби:

Пиле на шише
Необходими продукти: едно по-голямо пиле, една бира в стъклена бутилка, сол, черен, червен пипер, соев сос и олио.
За аранжировката: бял ориз, овкусен по желание, магданоз, печени чушки, сурова чушка, маслини, и за ямурлука – палачинки.
Начин на приготвяне: Пилето се измива и се намазва с кашичка, приготвена от пипера, солта, соевия сос и олиото. Забучва се върху бирената бутилка, като бирата трява да бъде наполовина. Пече се на 180 градуса 80 минути. През това време си приготвяме бял ориз, палачинките – 2 бр., и декорацията. Внимателно изваждаме от фурната, по желание го намазваме с масло и декорираме.

Празнична погача

Необходими продукти: 1 кг брашно, 3 яйца, 4 суп. лъжици кисело мляко, 300 мл прясно мляко, 1 кубче мая, 1 чаена лъж. сол, 2-3 супени лъж. захар, 1/2 ч. ч. олио, 125 г масло и микс от семена.
Начин на приготвяне: Всичко това се замесва в меко тесто, с изключение на маслото. Оставя се 15 мин. да втасва. Разделя се на 4 топчета, които се разточват, като всяка кора се намазва с разтопено масло, навива се на руло, като се усуква настрани. В подмазана дълбока тава се навива на охлюв, но да има разстояние, за да може да втасва. Оставя се да втаса, намазва се с един жълтък, смесен с една лъжица олио, и се поръсва със семена. Пече се на 180-200 градуса до суха клечка.

Зелник в подница

 Нарича се зелник, защото се прави плънка от зелении според сезона.
Необходими продукти за тестото: 1 кг брашно, 1 суп. лъж. сол, 1 лъж. оцет, за да са хрупкави корите, и вода.
Необходими продукти за плънката според сезона: лапад, киселец, зелен кромид, шума от цвекло и най-популярно е праз, 300-400 г извара и олио или свинска мас за поръсванве на корите.
Начин на приготвяне: Замесва се не много твърдо тесто, разделя се на 7 топчета, като едното трябва да е по-голямо, за долната кора, която трябва да се постеле върху подницата или тепсията, като трябва да прескача по 7,8 см. Разточват се тънки кори /като се разточи, през кората да се чете вестник/ и се оставят да заветреят 15 мин. През това време нарязваме зелениите и ги запържваме в мазнина с част от изварата, съответно осоляваме на вкус. Плънката се поставя в средата на най-долната кора, другите кори една по една ги наръсваме с мазнина, слагаме по малко извара и навиваме. Така обикаляме около купчинката със зелениите с корите. С долната кора завиваме, като я надипляме и печем. Като купчинката със зелениите се надупчва с три дупки, за да може да диша, но в това дупчене има символика “В името на Отца и Сина и Светия дух”.

Дали логодажките вкусотии ще преборят своите конкуренти очакваме да видим на 15 октомври, когато журито ще обяви трите рецепти победители, след като на 5 октомври резултатите от гласуването под всяка една от тях бяха засечени.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *