С увеличението от 10% на заплатите „белите якички” в Пиринско догодина гълтат 258,7 млн. лв., губернаторът с основно месечно възнаграждение от 3681 лв., за редови общинар таванът е 1200 лв.

1,96 милиона лева всеки месец повече ще постъпват по картите на държавните служители в Благоевградска област от 1 януари следващата година, след като правителството реши да увеличи заплатите им с 10%. Прибавено към общия размер на едномесечните им заплати, който е 19 577 400 лв., това прави 21,56 милиона лв. всеки месец, или 258,72 млн. лв., колкото ще вземат догодина лицата в т. нар. обществен сектор в областта.

В момента 4320 лв. e мaĸcимaлнaтa зaплaтa нa диpeĸтop нa диpeĸция в дъpжaвнaтa aдминиcтpaция, пoĸaзвaт дaннитe oт дoĸлaд, пyблиĸyвaн нa интepнeт cтpaницaтa нa Mиниcтepcĸи cъвeт. Не е изключено тя да е на чиновник от Благоевград. С увеличението месечният му приход ще стане над 4600 лв.

Според промените в наредбата за заплатите в държавната администрация, подготвени от правителството и публикувани за обществено обсъждане, между 1300 и 4300 лв. ще е заплащането на главния секретар на Областната администрация в Благоевград Ася Велкова или на шеф на дирекция в зависимост от това каква е степента му. Досега на това ниво заплащането бе от 900 до 3900 лв. При шефовете на отдели и директорите в общинските администрации, като например директора на отдел „Финансова политика” в община Благоевград Румяна Зъкова, таванът на заплатата се вдига от 3800 на 4100 лв. Минималната за нейната длъжност пък се увеличава от 700 на 1100 лв. Чиновниците на изпълнителски длъжности, каквато например е длъжността на шофьора в общината Емил Петров, може да се разписват срещу 1200 лв.
Заплатата на областния управител Бисер Михайлов вече ще е равна на 80% от министерската. В момента основната заплата на министър е 4602 лв., което означава, че тази на Михайлов ще стане 3681 лв. Тя ще се вдига на всеки три месеца като депутатските, тъй като заплатите на министрите също се влияят от заплатите на народните представители.
Занапред допълнително се увеличава и процентът, с който ще се вдигат чиновническите заплати. Досега той бе от 1 до 15 % в зависимост от годишната оценка за изпълнение на задачите, а се вдига в диапазона 2-20%.

Сметката за 258,72 лв., които догодина ще глътнат на бюджета „белите якички” в Благоевградска област, е направена на база статистическите изследвания, предоставени на в. „Струма” от Югозападното бюро на Националния статитстически институт. Според статистическите изчисления в Благоевградска област към 30 септември има 20 100 работещи в този непроизводствен сектор и всеки от тях е получавал средно по 974 лв. месечно.

В числото на тези 20 100 души, които ще намерят под новогодишната елха 10-процентното увеличение върху заплатите си, са работещите в областната и 14-те общински администрации в Благоевградско, областната и общинските земеделски служби, Митница Югозападна, Басейнова дирекция, РИОСВ, РИОКОЗ, Здравната каса, Регионалния инспекторат по образование, държавните горски стопанства и „шапката” им ЮЗДП, Центъра за професионално обучение, Ресурсен център, Кариерен център, Национална агенция за професионално образование и обучение, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, Социални грижи, Инспекцията по труда и още над 110 държавни агенции, комисии, инспекции, инспекторати и държавни ведомства. Към тях трябва да бъдат прибавени полицаите, военните и учителите, на които премиерът Бойко Борисов също обеща увеличение догодина. Това означава, че числото на работещите в държавния сектор е много по-голямо и на практика констатираното в момента съотношение за Пиринско от 3-ма работещи в частния сектор на 1 чиновник е още по-малко.

Освен това с увеличението на държавните заплати с 10% от 1 януари 2019 т. ножицата между тях и работещите в частния сектор ще се отвори още повече. Защото срещу техните 1100 лв. средна заплата частният сектор в Благоевград ще продължи да се разписва срещу 743 лв. средно месечно.

1100-те лева на чиновниците с ранг на държавни служители всъщност са малка част от реалните им месечни приходи, защото освен заплатите те имат безплатни служебни телефони, разходи за гориво, за почивка, държавата им плаща половината осигуровки, вземат допълнителни заплати за големите празници Великден и Коледа, ДМС бонуси, командировъчни, квалификации и преквалификации, в края на годината получават пари за представително и униформено облекло, а в навечерието на пенсионирането си – по поне 10 заплати кеш. Сред другите бонуси на даржавния служител са задължението му да не работи повече от 8 часа на ден 5 дни седмично, да ползва 12 дни допълнително към годишния си отпуск, ако му се налага да остава извънредно на работа, да има поне 48 часа непрекъсната седмична почивка, да ползва 2 дни допълнителен отпуск за чествания на рождените дни на децата си и още 3 дни допълнително, ако е член на синдикална организация. Ако се наложи да работи на празници, надницата му е 150%.

В Благоевград едва ли са много хората, които знаят каква точно е ползата от работата на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Агенция за борба с вредителите, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Изпълнителна агенция “Военни клубове и военно-почивно дело”, агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Селекция и репродукция в животновъдството, националните служби по зърното и фуражите и за съвети в земеделието, Изпълнителна агенция по лозята и виното и т. н., но разходите са видими дори за най-незапознатия с дейността им: всяка от тези структури върви със собствен офис, секретарки, служебни коли, компютри, служебни телефони и огромни суми за консумативи.

Цифрите за Благоевградска област все пак са условни, защото до момента никой никога не е обявил общия брой на служителите на заплата от бюджета. Това преди няколко седмици си го призна дори министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на депутатски въпрос за броя на служителите в администрацията на МВР. Аз самият се опитвам да ги накарам да изчислят точния брой на администрацията, но като че ли е невъзможно поради различните начини за оформяне и записване в законите какво точно е администрация и различният начин на отчитане на броя на администрацията в другите ведомства, оплака се министър Радев.

При това положение единствена изходна позиция дават данните на НСИ, според които наетите в обществения сектор през 2017 г. са 769 000 души в цялата страна. Тази година, когато отново имаше 10% увеличение на заплатите им, разходите за персонал надскочиха 8.3 млрд. лв., а за следващата година се очаква те да минат 9 млрд. лв.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Гугутка Пърдулева

    Евала, шофьорът на областния ще вдема колкото доцент от университет, а каките, пиещи по 20 кафета на ден – повече от професор. Пък Бисер що стари коли ще може да вкара… Чакай да се оправи държавата с тази обърната пирамида на доходите!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *