С уникални макети на къщи в стар стил строител от Вълкосел привлече вниманието на гостите на „Фолклорна магия” в Банско

45-годишният строител Асан Башчобанов от село Вълкосел, община Сатовча, беше сред малцината занаятчии, които бяха подредили свои кътчета на Алеята на занаятите в първия ден от фестивала в Банско „Фолклорна магия”. Още докато подреждаше своите уникати, с усмивка на лице мъжът отговаряше на въпросите на хората, които се спираха да се полюбуват на красивите старинни къщи.

„От четири години се занимавам с това“, каза  усмихнато пред репортер на „Струма“ Асан Башчобанов, докато се опитваше да намери най-подходящото място за всяка една от къщите и да ги подреди по рафтовете в малката шатра, разположена в края на алеята.

Няма си помощници, но твори с мерак и желание. От време на време му помага неговият син, който следва „Право” в Софийския университет, но хобито на баща му не го привлича и няма желание да се занимава с това в свободното си време. Той изкарва прехраната си като строител, прави шпакловки, гипсокартон, майсторенето на макетни къщи обаче е хобито на Асан Башчобанов – зарежда го с положителна енергия и го прави щастлив.

„Материалите, които ползвам, са изцяло от естествени материали, основно дърво и камък, които сам събирам. Всичко е ръчен труд. За четири години съм направил 35 къщи. Направата на един макет ми отнема средно около 20 дни. Правя ги за продажба, но не с цел печелбарство, а просто защото ми доставя удоволствие, а и жена ми много харесва старите къщи, дори иска да живее в такава. В тях се чувства духът на миналото, на традициите. Всяка една къща, която съм направил, е красива сама за себе си и ме е впечатлила с нещо. За направата на една къща влагам минимум 50 лева, защото ползвам и помощни материали – силикон, бои и други, но не се притеснявам, че може да ги дам на вятъра, защото това, което правя, и крайният резултат ме правят щастлив, а това е най-важно. Винаги намирам време да отделя, за да се отдам на хобито си. Продал съм доста къщи дори в Гърция, Испания, Португалия, Турция. Купуват най-вече за механи, за поводи, но някои хора купуват и за себе си, за къщата си.

Най-много време за направа му е отнел макетът на къщата на Тумбата, намираща се в село Абланица. Тя е и най-голямата сред творенията му и най-скъпата – струва 800 лева. Асан е изпипал до най-малкия детайл всичко – от  чардаците до коминчетата на покрива и дървените детайли на прозорците, включително и кладенеца пред нея. Той не е пропуснал да направи макет и на старата си бащина къща, която сътворил по памет – такава, каквато я помни. Под навеса на огромния чардак, който препасва половината къща, мъжът е подредил дори дървата за огрев, които прадедите му слагали там, за да са на сухо и близо до входа. Не е пропуснал дори тревичката през входа на къщата, върху която спокойно пасе магарето, а под прозорците е поставил пейката, на която са сядали родителите и прадедите му.

Още много старинни къщи от селата около Гоце Делчев са част от уникатите на 45-годишния мъж. По чардаците на част от тях дори висят миниатюрни тъкани черги и ресначи, а в дворовете животни пасат в зелената тревичка. За по-голям ефект всяка една от тях е с вградено осветление.

„Това е първото изложение, в което се включвам, не знам дали ще продам нещо, но ме удовлетворява това, че хората харесват къщите, прави ме щастлив и ми дава стимул да продължа да работя“, сподели майсторът.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *