С филм за Паганини, заснет в благоевградското село Делвино, режисьорът от Сандански Ив. Юруков прави дебют на София Филм Фест

Иван Юруков прави режисьорски кинодебют на София Филм Фест. Филмът му “До последния каприз” е филм откровение, вдъхновен от живота на Николо Паганини. За да създаде сценария за филма си, роденият в Сандански актьор и филмов режисьор се вдъхновява от книгата за живота на известния музикант Николо Паганини.

“Наистина е трагично да се окажеш излишен в собственото си време. Вярвам, че всеки човек разполага с таланти, дарени свише, с които да постига лично удовлетворение. Да обичаш това, което правиш, и да правиш това, което обичаш – това е изкуство. Съвършенството е утопия, но стремежът към съвършенството изгражда, възпитавайки човека в една изтънчена чувствителност към красотата. Този път е дълъг и труден. Човек се опитва да бъде значим, но доста често по пътя заравя своите таланти, обслужвайки условията на живота в комфорт. Малцина отстояват и постигат висоти, които осмислят съществуването на човека”, споделя Иван Юруков пред impressio.dir.bg.

Създаден от независим екип от актьори и професионалисти, които по време на снимките работят изключително мотивирано, амбицията на филма е да представи на зрителите един вдъхновяващ кинопроект.

“Участващите актьори са прототипи на съответните роли, с много малки изключения. Това бе естествен ход за изграждането на сценария и допринесе за истинното присъствие на всеки един от тях. Актьорите, както и всички зад камерата, се вложихме отдадено, превръщайки се в съавтори по време на работата върху филма и самото му заснемане”, допълва режисьорът.

Първата част от филма е заснета в благоевградското село Делвино, разположено в южните покрайнини на Рила планина. Любопитен факт е, че частите от “24 каприза” на Паганини са изпълнени от световноизвестния цигулар Светлин Русев, който участва във филма като най-добрия приятел на един от главните герои. В актьорския състав влизат още Стоян Младенов и младите таланти Марти Тодоров и Пепи Тодоров. Голяма част от проекта Иван Юруков реализира със собствени средства и с хонорара си от “Като две капки вода”. За да довърши продукцията, той организира дарителска кампания, с която е допълнена липсващата част от бюджета.

“Всяко изкуство съдържа в себе си всички изкуства. В шкафа ми стоят дипломи за “Режисьор” и “Актьор”, но те не ме правят такъв. Всяка нова работа, актьорска или режисьорска, е изпит. А изминаването на пътя е истинският учител, независимо от оценката на авторитети. „До последния каприз” е първият ни пълнометражен филм – за мен и още много съавтори от творческия състав, върху който работим от четири години. Беше дълъг и труден процес, но удовлетворението от крайния резултат е споделено”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *