HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

С чаена церемония и бойни изкуства във Филологическия факултет на ЮЗУ празнуваха Китайската нова година

С дегустация на традиционна храна, забавни игри, чаена церемония и демонстрация на бойни изкуства във Филологическия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“ отпразнуваха Китайската нова година. В основата на атрактивната програма бяха гост-преподавателката по китайски език във Филологическия факултет Ма Юен, специализантите по български език в ЮЗУ Мая Чунмей, Да Ин и първокурсничката по финанси Ли Хонг. Те декорираха стаята с рисунки и почерпиха всички присъстващи с традиционен китайски чай.

На „сцената“ излязоха и единадесетокласникът от ПГИ „Иван Илиев” в Благоевград Велислав Иванов и третокурсничката в специалност „Туризъм“ Радина Дамянова, които са един от първите българи, започнали да посещават курса по китайски език в ЮЗУ – Благоевград преди три години. Двамата скромно признаха, че все още са далеч от перфектното овладяване на езика, но накараха публиката да онемее от демонстрираните познания.

„Усвоил съм около 1200 йероглифа. Иначе те са общо 80 000, но за свободно писане са необходими близо 5000”, разказа Велислав, който продължава да посещава уроците по китайски в ЮЗУ два пъти седмично.

Другата българка с афинитет към екзотичните езици – Радина от Самоков, пък разказа, че наред с китайския посещава и курса по японски език, а мечтата й е да посети двете държави.

Колоритната програма започна с представянето на поема на китайки и български език, песни и танци. Мая Чунмей демонстрира основни движения на един от стиловете на китайското бойно изкуство, а публиката следеше със затаен дъх всички изпълнения. Особен интерес предизвика запознаването с тънкостите на калиграфското изкуство и възможността всеки желаещ да изпише различни думи с четка. Специализантите по български език разкриха тънкостите на традиционните китайски пелмени и много от присъстващите се включиха в приготвянето на вкусното ястие.

„В най-скоро време във Филологическия факултет ще заработи и т.нар. китайска стая „Конфуций“ за целогодишно обучение по китайски език и култура“, разкри деканът проф. Панайотова.

След сключен договор с Пекинския университет се очаква през месец март в ЮЗУ – Благоевград да пристигне поредната делегация от Китай.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *