С червена бегония, посадена от малкия Ангелчо, торта от общината и сгрешен плакат за „президенска република“ в Кресна посрещнаха Р. Радев

Ангелчо от Центъра за обществена подкрепа в Кресна връчи на президента Румен Радев по случай рождения му ден вчера саксия с червена бегония, която лично посадил във вторник и чинно поливал в продължение на 2 дни. Момчето си призна, че не знае какво работи президентът, но пък много го харесвало, защото бил милостив.

Трогнат, Радев обеща на малчугана да сложи бегонията на бюрото си. По негово разпореждане човек от охраната взе телефонния номер на детето, за да може президентът да му изпрати снимка като доказателство.

Срещата на Ангел и Румен Радев бе една от най-вълнуващите при вчерашната визита на държавния глава в Кресна. Той пристигна в малкото градче по покана на местния кмет Николай Георгиев, който се беше подготвил за визитата подобаващо – с торта за рожденика, украсена с череши, букет, плакет за подарък и няколко торби с вино.

Преди двамата заедно с Неврокопския митрополит Серафим и още няколко общински съветници да се затворят в заседателната зала на общината за продължил час и половина разговор, президентът обиколи стотината жители на Кресна, събрали се в кръг около площадчето пред общината, направи си няколко снимки с деца и даде 5-6 автографа. Радев се въздържа да коментира плаката, който бяха издигнали жители на червената община Кресна, при това написан с грешки: „Референдум: България – президенска република? Напред българи!“.

След дългото заседание протоколът отпусна на журналистите само един въпрос към президента, понеже програмата му била много натоварена. Тъй като при по-ранното си посещение същата сутрин в Перник Радев бе отговорил на най-горещия и актуален въпрос управлявал ли е дрон над терасата на премиера Б. Борисов, в Кресна президентът коментира икономическата криза в страната.

„През есента България ще я почувства най-тежко. Кризата доказа, че държавата има заделени някакви милиарди, или поне така се твърди, но няма капацитет тези пари да стигнат до наистина нуждаещите се. Ако има финансова децентрализация, само тогава общините ще имат ресурс да се справят с кризата. Говорихме с кмета на Кресна, че общината е недофинансирана. Хората се радват, че оттук ще мине магистралата, но в Кресна има 48 малки фирми, които ще останат без работа заради нея. Трябва да се намерят механизми тези хора да имат перспектива за друг бизнес, да им се даде алтернатива. Нека на магистралата да се направят площадки, където те да могат да изградят търговски обекти. И те да са с предимство, за да продават своята продукция. Трябва да има и зеленчукова борса, но трябва освен продажба да се мисли и за преработване на зеленчукова и животинска продукция, за да има по-голяма добавена стойност“.

След официалната среща с ръководството на общината Радев трябваше да се срещне в оранжерия в края на града със зеленчукопроизводители от целия регион. На място се оказа, че срещата всъщност е с трийсетината работници на оранжерията. С 2-3 думи пред тях и собственика на фирмата Пламен Сапунджиев държавният глава обясни, че кметът на Кресна го почерпил с резенче домат от същата оранжерия и той много го харесал. После Радев прикани работниците да го питат нещо, да му се оплачат… Жениците притеснени вдигаха рамене, само една по-оперена го увери, че всичко било наред. Така 5 минути след началото на срещата гостът, домакинът и градоначалникът се оттеглиха за разговор на 6 очи в откритата беседка в двора на оранжерията.

Докато вчера президентът Румен Радев бе на посещение в Кресна, визитата му бе обилно коментирана от търговците, които продават анцузи и джапанки на пазарчето до общината. Хората, изправени зад препълнените си с промишлена стока щандове, за кратко спряха да се оплакват от липсата на клиенти и започнаха да се шегуват помежду си, че е дошъл най-после моментът да се отпуши бизнесът – по сметките им, ако всичките над 20 охранители от НСО, придружаващи високия гост, дойдат на пазарчето и си купят по един чифт чорапи или гащи, поне за тях икономическата криза ще остане само лош спомен. Веселото настроение обаче рязко спадна, след като лъскавите коли напуснаха градчето, и търговците отново започнаха да се оплакват от липсата на всякакви клиенти.

Търговка, докарала стоката си от Благоевград, призна, че напоследък продавала само детски дрешки с надеждата родителите поне за децата да не се скъпят, но пак нищо не вървяло. На съседна сергия нейна колежка отчете, че за 3 дни продала само 1 чифт гащи. Сред търговците имаше обаче и няколко не чак толкова песимистично настроени, а Димитър Петков-Тито от симитлийското с. Полето оглавяваше групата на истинските оптимисти.

„Позамря малко търговията, но не е чак толкова страшно, хората винаги имат нужди от евтини обувки и си ги купуват“, обясни той. Стоката си я доставя от Илиенци, а напоследък много вървели произведените в Македония обувки, които хем се огъвали като каучук, хем цената им била евтина – 20 лв., като на чифт Тито слагал само 4 лв. надценка.

„Със стоката обикалям целия регион и имам наблюдения по общини – разясни приказливият търговец. – От коронавируса най-много се наплашиха хората в Банско и Разлог, не смеят и на пазар да излязат, и там почти нищо не продавам. Виж, на другия полюс е Якоруда, където хората са или много бедни, или много богати, и всички пазаруват. На бедните им харесват цените ми, за богаташите, чиито пари са или от тютюна, или от работещи в чужбина близки, пък редовно карам скъпи български обувки, защото те купуват на децата само луксозни и маркови стоки“.

Тито, получил този прякор заради югославския произход на татко си, също като останалите си колеги вчера не успя да завърти бизнес с президентската делегация, защото никой от софиянците не се и сети да погледне в посока пазарчето. Дългата върволица коли на НСО в ранния следобед пое на юг. След визитата в Кресна по програма Радев трябваше да посети с митрополит Серафим Роженския манастир, а вечерта да чества рождения си ден със съпругата Деси в Сандански и тук двойката да остане да нощува.

За днес са планирани срещи на Радев с кметовете на Сандански и Петрич и посещение в античния град Хераклея Синтика.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *