С четиридневен събор в Кресна отбелязаха Илинден

 С традиционен илинденски събор, който се провежда  повече от 100 години, село Горна Брезница почете 116-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. По традиция празникът е двудневен, но тази година след официалната част в четвъртък и петък ще продължи и през уикенда.

         В четвъртък честванията започнаха с поднасяне на венци пред паметната плоча на героя от Илинденско-Преображенското въстание, войводата Александър Климов, който е бил осъден от турските власти на 101 години затвор. Тържеството бе почетено от кмета на Кресна Николай Георгиев и други длъжностни лица и общественици от Кресна и региона. Деца от селото изнесоха рецитал. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на войводата и на взелите участие във въстанието поборници от Горна Брезница Вельо Грозданов, Стоян Демпев, Христо Попкостадинов, Христо Гоцев, Христо Георгиев.

         Кулминацията на празника бе на обновения централен площад. С чудните си изпълнения публиката плениха  читалищният женски хор „Чинари” и сладкогласната певица Радостина Паньова.

         В петък за настроението на съборяните се погрижиха с изпълненията си славеите от Стара Кресна, живеещите в Благоевград близначки Мария и Магдалена Филатови, и оркестър „Мело”. Много от гостите, дошли от Благоевград, София, Сандански, Варна… използваха случая да посетят и близкия Горнобрезнишки манастир „Св. Пророк Илия”, многовековната чинарова кория „Буйна”, обявена за природна забележителност, и да присъстват на празничната света литургия в църквата „Св. Атанасий Велики”.

БОРИС САНДАНСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *