С 0,05 промила вдигнаха местните налози в гр. Гоце Делчев, с 25% увеличават заплатите на целия персонал в МБАЛ „Ив. Скендеров“

Съветниците в Гоце Делчев увеличиха данъците и такса смет на част от населените места в общината на последната за 2021 г. сесия, проведена вчера. Най-слабо е поскъпването за жителите на града – с 0,05 промила. Така гоцеделчевци от 3,95 промила вече ще плащат по 4.
За с. Мосомище увеличението е с 3,5 промила и през следващата година ще е 14 промила. В Попови ливади данъкът и такса смет се вдигат с близо 4 промила, в с. Борово – с 1,5 промила, в с. Баничан – с 2 промила, в Буково – с 2,5 промила. В селата Делчево и Добротино промяна на налога няма – и през следващата година той остава 16,53 промила. В с. Господинци налогът отново ще е най-висок – 42 промила.
Данъкът и таксата за битови отпадъци за бизнеса остават без промяна.
По разчетите на община Гоце Делчев за следващата година разходите за сметосъбиране и сметоизвозване ще бъдат 476 140 лв., от които половината ще бъдат инвестирани в кофи за смет. Сметките са правени на база събираемост на таксата за битови отпадъци, която в община Гоце Делчев през последните години е около 67-70%. Оказва се, че новите инсталации за сепариране и компостиране на битови отпадъци, които общината направи тази година, по никакъв начин няма да снижат разходите на потребителите, изискването обаче общините да ги имат е на ЕК и няма начин да бъдат заобиколени.
Съветниците позволиха и на ръководството на общинската МБАЛ „Ив. Скендеров“ да увеличи от 1 януари следващата година заплатите на целия персонал с до 25%. Да защити предложението си на сесията, проведена онлайн, се включи управителят на здравното заведение д-р Петър Филибев, който бе лаконичен: Болницата е в отлично финансово състояние, през годината са направени 2,7 млн. лв. инвестиции, погасени са всички задължения към доставчици и затова на медицински съвет е взето решение всички заплати на лекари, сестри, санитари и администрация да бъдат увеличени.
След като стана ясно, че комисиите по здравеопазване и по бюджет са одобрили предложението на д-р Филибев с пълно мнозинство, думата взе и ген. Атанас Самандов, съветник от БСП, който участва в заседанието също онлайн от дома си, но за разлика от колегите си, го направи от леглото в спалнята си.
„42 дни съм прикован към леглото и през този период си измених коренно отношението към труда на лекарите, сестрите и санитарите, затова съм с двете ръце те да получат това увеличение“, емоционално обяви той, опитвайки да се повдигне от възглавницата за по-авторитетно.
Положителния си вот мотивира и Константин Гулев от МК Движение радикална промяна Българската пролет (АБВ), според когото още през юли ще се наложи да се дискутира ново увеличение на заплатите в болницата, тъй като българите имали реални основания да смятат, че клиничните пътеки ще бъдат повишени и тогава МБАЛ “Ив. Скендеров” ще стане още по-стабилна финансово. „Нещо повече – болницата ни е номер 1 в окръга, в Благоевград им изгоря тръбата на скенера и не могат да си позволят да купят нова, а ние имаме два скенера“, изфука се Гулев, използвайки от вълнение старото административно деление на страната.
Председателят на ОбС Димитър Балтаджиев все пак напомни, че в комисиите на съвета се чули гласове за известна предпазливост и поетапност при вдигането на болничните заплати, но в крайна сметка с един самоотвод – на педиатъра д-р Ангел Тонгов, всички останали съветници гласуваха „за“ и приеха както решението за новите заплати, така и ново длъжностно разписание на здравното заведение, което се опитва да попълни липсващи бройки в някои от отделенията си.
Освен тези две точки народните избраници се съгласиха още общината да кандидатства по програма „Красива България“ за топлоизолация на детска ясла „Пролет“, където са записани 64 деца на възраст до 3 г. Ще се кандидатства за максималната сума от 120 000 лв., като с още толкова ще се включи и общината. Одобрена бе и актуализацията на бюджета за 2021 г,. с която спестени 70 000 лв. бяха насочени към улични ремонти в Гоце Делчев, Мосомище и Брезница.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *