С 1 млн. лв. държавата започва ремонта на най-опасния язовир в Пиринско – „Лялево дере” над Копривлен

Държавната консолидационна компания започва ремонт на яз. „Лялево дере 1“ в с. Копривлен, който миналата година бе обявен за язовира в най-лошо състояние на територията на Благоевградска област. По преценка на Министерството на икономиката, което получи от кабинета половин милиард лева за най-спешните ремонти на 400-те опасни язовира в страната, ремонтът на преливника, язовирната стена и изпускателя на „Лялево дере 1“ ще струва над 1 млн. лв. Укрепването му обаче е крайно неотложно, защото преливането му може да отнесе хаджидимовското село, над което се намира.

Въпреки че по предписание на Надзора на язовирните стени той трябваше да се държи празен, за да не стане беля, миналата година някой беше запушил изпускателя и язовирът започна да се пълни с вода, от която местните животновъди напояват над 1200 животни.

Язовирът е построен през 1960 г. с цел напояване не толкова на животни, колкото на земеделските площи на с. Копривлен и се намира на 0,5 м над стената на язовир „Лялево дере 2“. Стената на язовира е изградена от песъчлива глина, а основният изпускател е изпълнен от азбестоциментови тръби. Водовземната шахта в чашата на язовира е покрита с наноси от горния ръб и вода, а изходната е с ерозирал бетон. Предвидените подготвителни работи включват премахване на наличната дървесна и храстова растителност по короната, сухия и мокрия откос на язовирната стена, изпразване на язовирното езеро, почистване на наносите до дъното на язовира с цел възстановяване на входната шахта на основния изпускател, както и подобряване състоянието на пътя до язовирната стена с дължина около 670 м, по който се предвижда да премине и необходимата техника с цел осъществяване на предвидените строително-монтажни ремонтни работи.

Стабилизирането на язовирната стена предвижда разрушаване на ерозиралата бетонова облицовка и стени, изкопни работи за оформяне на профила на преливника и оформяне на отводняваща траншея с бетон. После ще се чака дъжд, за да напълни отново язовира с вода.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *