С 15 присъстващи и 14 неявили се съветници ОбС – Сандански прие новия си правилник за работа, председателят може да бъде свален с 15 гласа

С крехък кворум, 15 гласували съветници и 14 отсъстващи, ОбС – Сандански прие на второ четене  правилника си за работа. Както стана известно, старият правилник бе отменен с решение на ВАС и до момента Общинският съвет реално е без действащ правилник. Остана загадка защо 14 съветници не присъстваха в залата. Сред най-активните в работата по изготвяне на новия правилник бе бившият главен юрисконсулт на общината и настоящ съветник Снежана Стоянова.

„Приехме с мнозинство присъственият лист да е на електронен носител и да може да се следи кои съветници са останали да работят до края на заседанията. По този начин ще се избегне порочната практика, наложила се през годините, съветници, които са се подписали в началото на заседанието, но после си тръгват, да получават пълно възнаграждение.

Второто мое предложение бе включването на точките в дневния ред да се определя от водещата постоянна комисия, а не от председателския съвет.  Това предложение не мина. Стоян Сотев предложи закриване на постоянната комисия по приватизация и следприватизационен контрол, но идеята му не бе подкрепена. Неговите мотиви бяха, че през последните четири години тази комисия не е заседавала нито веднъж.

Не се стигна до промяна и на предложенията за  изменения и прекрояване на постоянни комисии, в крайна сметка те си останаха 13”, обяви председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов.

Съветниците оставиха  в сила регламента мандатът на председателя на местния парламент да се прекратява след гласуване с 15 гласа от общо 29 съветници и след подаване на оставка от действащия председател. В правилника е заложено още възнаграждението на съветник да е равно на 70% от средната работна заплата в Общинска администрация – Сандански, която през месец юли е в размер на 750 лв. Така средно съветник ще взима от 550 до 700 лв. 

Съветникът Живко Иванов предложи всяка календарна година да се избира на ротационен  принцип председател на Общински съвет. И това  обаче не бе включено в правилника. По негово предложение бе добавено оставка на председателя на Общинския съвет да се иска с минимум 1/3 от гласовете на съветниците. Досега всеки един съветник можеше да иска оставката на председателя.

По предложение на съветника Антон Цанев текстът, уреждащ питанията към кмета, се разширява и се добавят и питания към председателя на ОбС и управителите на общинските дружества.  Председателят на временната комисия по изготвяне на правилника Младен Тимчев каза: „Новоприетият правилник всъщност е старият-нов правилник от 2008 г. с корекции. Променени и редактирани са доста от текстовете, заложени в новия правилник, с цел максимално да се адаптират към законодателството по отношение на местните власти и начинът на взаимодействие между Общинска администрация и Общинския съвет. Няма специално откритие, просто сме се опитали да гласуваме един работещ административен акт, който да направи по-ползотворна работата на ОбС. Правилникът е организационен акт, съобразен със законодателството и добрите практики в работа на общинските съвети”, обяви Тимчев.

ВАНЯ МАНЧЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *