С 16 дейности, сред които демонстрация на роботи, работилница за творчески идеи, интегрирани открити уроци, в благоевградското 8-о СУ представиха иновативни техники и методи на преподаване пред гости от две училища

Благоевградското 8-о СУ „Арсени Костенцев” посрещна учители и ученици от 81-во СУ „Виктор Юго” – София и от 5-о СУ „Георги Измирлиев” – Благоевград. Посещението е по Национална програма „Иновации в действие” и целта бе  споделяне на добри практики и обмяна на опит между трите образователни институции. Гостите посрещна директорът на 8-о СУ Сергей Биров, който представи същността на иновациите в училището.

„Започнахме преди три години с модел за формиране на ключови компетентности чрез интегриране на информационните технологии и използване на съвременни методи в обучението. Разпределихме тази тема в две направления: използване на нови, алтернативни методи на преподаване основно в начален етап и въвеждане на нов учебен предмет, който нарекохме „Дигитален свят”, в 5-7 клас”, разясни директорът на 8-о СУ, което е първото в община Благоевград иновативно училище.

През първата година /учебната 2018/2019/ иновациите започват със 124-ма ученици от 5 паралелки и 6-има учители. Постепенно обхватът се разширява до 214 ученици в 9 паралелки и 10 педагогически специалисти, а през настоящата учебна година иновациите обхващат 257 деца от 11 класа и 12 учители. До края на заложения четиригодишен период се очаква в иновациите да се включат до 80% от ученици и 50% от педагогическите специалисти, като основна цел е да се повиши качеството на образователния процес чрез увеличаване на интерактивността и активната включеност на учениците посредством иновативни педагогически методи, както и чрез засилване употребата на дигитални средства и информационни технологии в обучението.

В продължение на 4 дни гостите имаха възможност да наблюдават общо 16 дейности, подготвени от екипа за иновации на благоевградското 8-о СУ. Учители и ученици начело с директора на 81-во СУ Елена Налбантова и двама от заместниците й – Вяра Крумова и Цветан Спасов, с интерес „влязоха” в работилницата за приказки и творчески идеи, запознаха се с прилаганите интерактивни игрови методи в урок по български език във 2 клас, електронните ресурси в обучението по английски език на четвъртокласници. Не по-малко вълнуващи бяха и демонстрацията на роботи, часовете по дигитален свят, пътешествието в планината с малките изследователи от 3 и 4 клас. Под ръководството на учителя по изобразително изкуство, художникът мозаист Димитрина Гошева, второкласниците пък се докоснаха и до техниката мозайка и създадоха първите си творби, както и ефектно общо пано.

В края на наситената програма бе организирана кръгла маса за споделяне на добри педагогически практики.

„Бих искала да ви поздравя за перфектната организация и прекрасните уроци, зад които стои много труд. Видяхме знаещи и можещи деца, вашата мотивация, професионализъм и отношение”, обърна се към колегите си от 8-о СУ Е. Налбантова, директор на 81-во СУ, в което се обучават 1300 ученици. Тя изтъкна, че в ръководеното от нея училище прилагат иновация, свързана с лего образование, но като информатик е впечатлена от новия учебен предмет „Дигитален свят” на 8-о СУ и начина, по който учителите обучават децата.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *