С 1,70 лв. за кафе, 4 лв. за 100 г агнешко ребърце и намаляла с 50% клиентела ресторантьорският бизнес в Дупница плахо се пробужда за живот

Разхлабването на мерките срещу Ковид-19 напълни кафенетата в центъра на Дупница. Заради  няколкомесечния престой обаче ресторантьори се оплакаха,че клиентелата им се е стопила на половина, поне що се отнася за първите дни след падането на забраната за работа на заведенията. На пъпа на Дупница са разположени две от популярните кафенета, които са едно до друго, но сервитьори и бармани се оплакват, че оборотът им е драстично по-малък в сравнение с преди три месеца, когато  бяха затворени.

„По време на принудителното затваряне две от сервитьорките ми напуснаха работа и отидоха в София. На останалите се опитах да осигуря залащане по програма, но се отказах. Сервитьорите щяха да получават по 24 лв. за всеки работен ден, но се изискват един куп документи. А е толкова елементарно за администрацията – с едно чукване на клавиатурата и ще излезе в НОИ или друга институция, свързана с отпускането на помощите, да се открият  всички неободими данни за лицето. Там има всичко необходимо за всеки работещ, който не е в сивата икономика. Вместо това трябва да се губи време за документите от работодателите, на всичко отгоре едно от изискванията е да се доокомплектоват от лицензиран специалист в тази област, на когото трябва да платиш, и на края не си сигурен дали ще бъдеш одобрен изобщо за тази помощ. Моите работници бяха в неплатен отпуск и им плащах непълни заплати, като им обещах щом се вдигне забраната, веднага да започна да им плащам нормалните заплати. През тези три месеца плащах осигуровки и други данъци на работниците си. Някои изчакаха и са вече на работа“, обясни пред „Струма” управителят на едно от кафенетата, но изрично уточни, че не иска да му се струпат куп проверяващи още в първите дни и за да си няма главоболия да не цитираме името му.

Цената на кафето не се е променила за трите месеца престой, в първите дни след отварянето на заведенията тя варира от 1,70 лв. до 2,50 лв.

При ресторантите положението също е сложно, главен готвач  заяви: „От началото на забраната продавахме храна за вкъщи, имахме клиенти и горе-долу скърпвахме положението. В кухнята сега работим само двама – готвач и общ работник. От 1 март отворихме ресторанта, но клиенти няма. Очаквахме старите ни клиенти да се върнат, но ги няма. Оборотът ни падна на 50% спрямо този, когато работехме „На гише“. Не мога да разбера, защо така се получи. Хората ли обедняха, или се страхуват…“, коментира готвачът.

Друг ресторантьор е решил да компенсира загубата от затварянето на закусвалнята си с увелечение на цената на ястията. Работничка в кухнята се оплака пред „Струма“: „Три месеца бяхме на малки заплати. Сега вече работим, но цените са надути и клиенти няма. 100 г агнешко ребърце без гарнитура преди затварянето струваше 1,50 лв., сега цената му е 4 лв., 100 г свински ребра струват с новите цени 2 лв., отделно гарнитурата… Няма клиенти, въпреки че около заведението има много цехове и работниците се хранеха преди при нас“, обясни жената. Собственици на кафенета и ресторанти в Дуница се надяват търговията да се размърда с течение на времето, когато хората се ваксинират и се поуспокоят.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *