HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

С 210 гласа благоевградският адвокат Емил Ядков избран във ВАС, Иван Чолаков с 38 гласа остана трети за шефското място

Благоевградският адвокат Емил Ядков, бивш председател два мандата на колегията в Пиринско, бе избран за член на Висшия адвокатски съвет /ВАС/. За него гласуваха 210 делегати от общо 333, които участваха в избора за висши органи на адвокатурата, който се състоя през почивните дни в столицата. С 240 гласа за председател на ВАС бе избрана за втори мандат Ралица Негенцова. Тримата и конкуренти, сред които и доскорошният председател на благоевградските адвокати Иван Чолаков, останаха далеч зад нея.

Вторият по брой гласове е адвокат Борислав Вълчев – 45 гласа, трети Иван Чолаков – с 38 гласа, и четвърти адвокат Емил Рангелов – 4 гласа. Чолаков е получил два пъти и половина повече гласове за член на ВАС – 97 гласа, които обаче не му стигнаха, тъй като бяха нужни повече от половината от броя на гласувалите 333-ма.

Кюстендилският адвокат Емил Велинов също отпадна от надпреварата за член на ВАС, след като получи 36 гласа. Недостатъчни се оказаха 96-те гласа „за” от 328 действителни за петричкия адвокат Иво Стефанов, който се кандидатира за член на Висшия дисциплинарен съд за втори мандат.

Съставът на Висшия адвокатски съвет е непълен, тъй като само 13 души събраха нужния вот, заради което на 5-и март ще се проведе допълнителен избор за още 2 редовни и 10 резервни членове. Това важи и за Висшия контролен съвет и Висшия дисциплинарен съд.

На 11-и март предстои извънреден избор за председател на благоевградската колегия, тъй като, за да участва в състезанието за шефското място във ВАС, Иван Чолаков подаде оставка и заместникът Пенко Ненов пое временно ръководните функции.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *