С 26 гласа общинските съветници решиха да се изработи нов ПУП на терена за храм на пазара в Благоевград

Нов подробен устройствен план (ПУП) ще бъде изграден за терена, отреден за строителство на нов храм „Св. Мина“ в района на пазара в Благоевград. Това решение бе взето вчера с гласа на 26 общински съветници. Против гласуваха 11 народни избраници от цялото ляво пространство и групата на свободните демократи.

Това е третото решение на местния парламент на Благоевград от януари до декември 2020 г., касаещо изграждането на храм в централната зона на града, и с него бяха отменени предишните две. Влизането в пленарна зала на казуса, който предизвика през годината сериозно напрежение между част от общинските съветници и кметската администрация, бе по искане на градоначалника инж. Румен Томов. Той отмени решението на ОбС, взето в края на ноември, за разделяне на терена, отреден за строителство на църквата, на две с обособяване на 800 кв.м за паркинг и 1000 кв.м за храм като незаконно и нецелесъобразно.

Любопитно е, че в дневния ред на вчерашната сесия една след друга бяха фиксирани две точки, касаещи бъдещия храм – едната бе за наложената от кмета Р. Томов отмяна на решението от 26 ноември, а втората – искане на съветника Павлин Янкулски за обществено обсъждане по темата.

Дебата по темата откри съветникът Иван Ризов с предложение пазарът да се премести в зоната на парк „Македония“, а общината да изкупи дяловете на останалите собственици в закрития пазар и да го превърне в голям паркинг на няколко нива.

Д-р Владимир Таковски бе категорично против: „Презумпцията на пазара е да е в центъра на града, още повече че той се прави само в 2 дни от седмицата!“.

„Сигурен съм, че когато владиката дядо Натанаил е осветил това място на пазара, не е имало като вариант да се строи в парк „Македония“, включи се в дискусията Кирил Илиев и допълни: „Говорих с безброй много хора и не срещнах и един, който да каже, че е добре в района на пазара да има храм. А мястото на пазара там е наложено естествено от много години. Ако волята на мнозинството е да намалим терена за паркинг, за да се събере предложеният от владиката проект, ще се съглася, но нека той да остане общински и да не го даваме на църквата“, призова К. Илиев. Той съобщи още, че е забелязал грешка в мотивите на решението на ОбС от януари, касаещо храма, но след продължителна дискусия и справка на общинските юристи се установи, че такава няма или поне не е от съществено значение. Въпреки това Илиев предложи местният парламент да отмени и решението си от януари 2020 г.

Колегата му от групата на ГЕРБ Евгени Бибов, провокиран от предложението на Ив. Ризов, поиска пояснение общинското ръководство за строителните им намерения в района.

„Имаме решение за структурата на кооперативния пазар и запазване на площта му с изнасяне на еркерна козирка на около 2 метра над коритото на реката, изграждане на нова покривна конструкция, която да обхване и моста и той да стане закрит. Така търговците ще могат и там да излагат продукцията си“, обясни кметът Р. Томов и добави: „На закрития пазар трябва да се направи преустройство, защото в сегашния си вид той е нефункционален. През зимата търговците там мръзнат и работят само от спортна злоба, като почти не излизат на печалба“.

„Мястото на черквата е в парк „Македония“, декларира категоричното си мнение Е. Бибов.

Албина Анева също взе думата: „Аз съм от тримата общински съветници, присъствали на освещаване на мястото на пазара от митрополит Натанаил. Няма да скверня паметта му и ще гласувам „за“.

„Дано, ако Господ ни гледа, да ни прости, защото на всички е ясно, че част от общинските съветници искат да саботират изграждането на храма. Целта им е ясна – този проект да не се случи в рамките на мандата на Р. Томов, въпреки че не той е автор на идеята“, изригна Калоян Ханджийски.

Кирил Илиев заяви: „Всички искаме храм. Въпросът не е политически, просто искаме законен план за църквата”.

„Мисля, че сме близо до решение, и не виждам защо трябва да се заяждаме допълнително“, подкрепи го Красимир Роячки. „В закрития пазар общината има 30%, не ние ще изкупим дяловете на другите, а те ще изкупят нашите, за да застроят мястото с висока сграда, както ще се застрои Бачиново, теренът при къщичката на Баба Яга, този при Кръста и градинката срещу Строителната гимназия“, заяви Роячки.

Намеси се и Радослав Тасков: „На последната комисия, в която участвах, бе и Негово Преосвещенство. Като графична част предложението на г-н Илиев повтаря това на г-н Томов от януари. Дайте днес да вземем окончателно решение и да дадем зелена светлина за строителството на православен храм“, призова Тасков.

Кметът Р. Томов отново взе думата да поясни, че проектът за новия храм не предвижда около него да има ограда и хората спокойно ще могат да паркират автомобилите си на заложените за тази цел места.

Гергана Янчева върна в изходна позиция дискусията с напомняне, че в дневния ред има точка, която визира само отмяната на решението от ноемврийската сесия. „Към тази точка няма никакви материали. Има само едно предложение на г-н Янкулски, което е в отделна точка в дневния ред. Не бих подкрепила предложението Ви, г-н Илиев, явно Вие сте работили по въпроса, но да го бяхте вкарали в комисия за обсъждане, за да се подготвим и ние. Това, което правите, наистина изглежда като саботаж“, рязка бе тя.

Дискусията бе прекратена по искане на Мирослав Чолев и в три поредни гласувания съветниците отмениха предишните си две решения и постановиха третото.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Бойко

    Тези на снимките по горе до един са пълни идиоти, интересуващи се единствено от личният си интерес.Какво градивно са свършили за година и два месеца, като единствено отхвърлят собствените си решения?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *