С 300 кг ябълки от ранчото в Симитли бившият зам. кмет на Благоевград Ст. Благоев предизвика фурор сред приятелите

Бившият заместник-кмет по строителството в Благоевград през периода 2011-2014 г. Стоян Благоев /сн. 1/ предизвика истински фурор сред приятелите си с огромната ябълкова реколта, която събра това лято. Снимка на щайгите в мазето му, публикувана на странцата му във Фейсбук /сн. 2, 3/, отприщи вълна от поздравления, молби за споделяне на овощарски хитринки и предложения за купуване на по няколко килограма или щайги.

„Заселих се в Симитли и имам в градината около 100 овощни дръвчета /сн. 4/ – освен ябълки гледам още круши, сливи, череши, бадеми”, разказа за „Струма” управникът овощар.

Дърветата са садени през различни години, но това лято ябълковата му реколта изненадала дори самия него – набрал около 300 кг, главно от 2 основни сорта. „Плодовете са със сладко-кисел вкус и трябва да поседят на хладно и тъмно около месец, тогава стават по-хубави”, разкри спецификата им Благоев.

Самият той оставил 2-3 касетки на такова едномесечно доузряване, но с останалите плодове се видял в чудо как да ги оползотвори. Тъй като преценил, че плодовете ще се скапят, понеже няма как близките му да изядат такова количество, той пуснал част от касетките за продажба, но междувременно напълнил с плодове и 2 големи бидона, от които се надява да изкара ябълкова ракия за чудо и приказ. Наскоро се чул по телефона с другия бивш заместник-кмет на Благоевград Кирил Пецев, който също гледа овошки, и Пецев му обещал да дойде на гости в Симитли и да му донесе уникална рецепта за ябълков мармалад.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *