С 4-часова акция спасиха 2 бедстващи туристки от САЩ и Германия, тръгнали към Рилския манастир, но се загубили

Поредна успешна акция извършиха доброволците от Планинската спасителна служба в Дупница. След четиричасово издирване те спасиха живота на две млади жени от САЩ и Германия, които поели в събота около обяд от хижа “Иван Вазов” по дългия рид към Рилския манастир, но загубили пътеката. Лутането им ги отвело в опасния и много стръмен участък около един от притоците на река Друшлявица.

“Жените бяха на възраст около 25-26 години. Видели са, че няма как да продължат, и са разбрали, че са се изгубили. Районът е много опасен. Успели са да подадат сигнал на тел. 112. Към 16.30 часа получихме обаждане, че трябва да предприемем акция по откриването им. Проявили са разум и бяха останали на място. Трябва да отбележим, че бяха успели да дадат ориентировъчни координати, които ни помогнаха много в издирването”, съобщиха от спасителния отряд в Дупница.

След подадения сигнал за помощ от Дупница тръгват дежурните спасители Борислав Ранков и Георги Никифоров, които поемат тежкия преход през Додов връх и връх Дамга. Други трима спасители – Златомир Огнянов, районният прокурор Емил Павлов и Мартин Джокин, тръгват към Рилския манастир. Катерят се по стръмни скали и след близо 4-часово издирване туристките са открити в критично състояние, изпаднали в хипогликемия и обезводнени. Спасителите им дали шоколад и вода, което ги вдигнало на крак към 20,40 ч.

Около полунощ спасителите и бедстващите туристки са слезли в Рилския манастир. Двете млади жени са настанени в хотел над Рилската света обител.

Както “Струма” писа, преди около седмица бе спасено израелско семейство с 4 деца, изпаднало в беда над хижа “Отовица” в Рила.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *