С 4 ябълки и 150 г сирене скандална софийска фирма „нахрани” децата в Петричко през 2-та месеца карантина

3 или 4 ябълки и 150 г краве сирене е съдържанието на пакетите, които от няколко дни се раздават по домовете на учениците в община Петрич по прословутата програма „Училищен плод”. Продуктите трябва да им стигнат за двата месеца в извънредно положение, когато не са на училище – от 13 март до 13 май.

Снимка на 4 плода и невзрачно пакетче сирене, публикувана в интернет от петричанина Георги Димовски, разбуни духовете в южната община.

„Племенникът ми е 2-и клас и днес са получили помощи от училището, тоест от Министерството на образованието, и те са 4 ябълки и 150 г сирене. Смешни сте бе, хора, искам да ми обясни някой по-компетентен как родителите да си нахранят детето с това, по колко грама да го разделят? Защото повечето хора ще си замълчат за тези смешни помощи, а господата накрая ще излязат на сутрешния брифинг и ще се тупат по гърдите колко пари са похарчили за децата и как са им помогнали. Или това не трябва да се приема като помощ, а като жест?”, възмути се Димовски, който живее и работи в Англия.

Наша проверка установи, че племенникът му учи в ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в с. Първомай.

Родители на деца от града веднага контрираха, че на техните деца всъщност дали не по 4, а по 3 ябълки със сиренцето.

Че това си е гавра с хлапетата, се съгласи дори петричкият депутат от ГЕРБ Георги Динев, който бе категоричен, че и на него нищожното количество храна му звучи като подигравка. „Това обаче не е помощ от правителството, трябва да се видят договорите с фирмите, спечелили поръчката по програма „Училищен плод”, и ако има нарушения, то нека отговорните да получат съответните санкции”, пожела да уточни народният избраник.

Проверка на „Струма” установи, че доставчик на плодовете за училищата в Петричка община е софийската фирма „Ради В” ЕООД. Според договора й, сключен за тази учебна година с Държавен фонд „Земеделие”, от септември миналата година до май месец тази година тя е трябвало да направи 46 доставки на плодове. До въвеждане на извънредното положение на 13 март 2020 г. е успяла да направила 30 доставки по училищата, тоест до края на учебната година й остават още 16 доставки. Това означава, че ако ходеха на училище, децата е трябвало да получават по 1/4 ябълка.

Видимо става въпрос за сериозно пестене от страна на фирмата доставчик, защото преди вземане на решението плодовете да се раздадат на децата по домовете им самият министър на земеделието Десислава Танева изчисли, че за периода 13 март – 13 май осреднено на 1 дете се полагат 300 г сирене или кашкавал, ако училището е включено в другата програма „Училищно мляко”, и  2 кг плодове и зеленчуци. За децата в детските градини, които също са включени в двете програми, пък допустимите размери на порциите за двата месеца под карантина са 360 г кашкавал и 3,8 кг краставици.

Коя всъщност е фирмата доставчик на плодове в петричките училища, спестила си няколкостин кг ябълки?

„Ради В” ЕООД е регистрирана по ЗЗД през 2014 софийска фирма със седалище в блок 6 в район „Овча купел”, вх. Б, на 6-ия етаж. На този адрес са регистрирани всъщност общо 74 фирми. Неин управител е 36-годишният Радослав Кирилов Огнянов, а капиталът на фирмата е 200 лв.

„Ради В” всъщност попадна в центъра на скандал още през 2018 г., когато за пръв път спечели поръчка за доставка на плодове и зеленчуци в 101 български училища по програмата „Училищен плод”. Още тогава Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци алармира Министерството на земеделието и ДФЗ, че 2 фирми – „Ради В” и „Дивела Фрут ЕООД, които най-вероятно са свързани, тъй като Димитрина Огнянова е упълномощено лице и на двете дружества, не отговарят по никакъв начин на изискванията на фонда за доставчици на плодове в българските училища. Оказа се, че фирмите не отговарят още на основното условие, поставено от фонда – да произвеждат поне 2 от продуктите, които ще раздават, върху площ от поне 2,5 ха. Впоследствие самият фонд „Земеделие” установи, че в момента на кандидатстването „Ради В” е разполагала с 0,4 ха полски домати в Петрич и Угърчин, 0,6 ха краставици и 0,1 ха други плодове и зеленчуци, тоест общата производствена площ е само 1,2442 ха – повече от 2 пъти по-малко от изискването.

Другата фирма пък е имала няколко дка в Угърчин и с тази скромна площ двете фирми е трябвало да зареждат с пресни плодове и зеленчуци собствено производство 220 училища в страната с повече от 42 000 деца. Тогава от асоциацията оповестиха, че 99,5% от фирмите, спечелили поръчката по „Училищен плод”, са всъщност търговски дружества, регистрирани фиктивно като производители, и вместо с български пресни плодове хранят децата с ябълки – внос от Полша и Македония.

От ДФЗ бяха категорични, че „Ради В” е един от големите нарушители, защото при проверка на заявените земи в Петрич и Угърчин се натъкнали на изоставени трайни насаждения, лозя и пустеещи терени и др., и съобщиха, че дават фирмата на прокурор. Това беше в края на 2018 г.

Без да е ясно докъде е стигнала прокурорската проверка, през 2019 г. „Ради В” отново подаде документи в ДФЗ за участие в програмата „Училищен плод”, отново я спечели и отново започна да раздава ябълки по училищата.

Припомняме, че схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко” се финансират с подпомагане по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС и целят да предоставят здравословна храна на децата по време на учебния процес. През тази година подпомагане бе осигурено за повече от 3200 детски градини и училища в страната с над 420 хил. деца. Бюджетът, който е отделен за България за учебната година, е 13.6 млн. лв за плодове и 15.8 млн. лв за мляко и млечни продукти.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *