С 57 гласа „за“ и една невалидна бюлетина проф.д.н.к. Васил Марков оглави Факултета по изкуствата на ЮЗУ

Историкът изследовател проф.д.н.к Васил Марков е новият декан на Факултета по изкуствата на ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград. Той бе избран с 57 гласа „за“ от присъствалите с право на вот 58 членове на общото събрание на факултета. Проф. д.н.к. Марков сменя на поста проф. д.изк.н. Йордан Гошев, който ръководи факултета за максимално допустимия срок от два последователни мандата – 8 години. Общото събрание протече изключително стегнато и делово и продължи по-малко от 2 часа. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на колегите си, които вече не са сред тях, след което думата бе дадена на досегашния декан. С характерното си чувство за хумор проф. Гошев разчупи обстановката и атмосферата в залата бе приятелска, непринудена и изключително спокойна.

„При творците егото е силно развито и тази атмосфера е трудно постижима, но тя е заслуга на всички вас“ – обърна се деканът към членовете на общото събрание. В доклада си той представи за точно 10 мин. свършеното през последните 4 години от управлението му.

Проф. Гошев акцентира, че изминалият период е бил съпътстван с редица успехи в образователния процес, научноизследователската работа на преподаватели, впечатляващи творчески постижения в различните области на изкуствата и не на последно място – със значително подобрение на материалната база и финансова стабилизация. През последните 4 години са сключени редица меморандуми за сътрудничество с образователни институции в България и от чужди страни като Италия, Германия, Гърция, Турция, Русия… Благодарение на навременно взетите мерки, въпреки демографската криза, миграцията и понякога нелоялната конкуренция между университетите, Факултетът по изкуствата е запазил стабилност. Актуализирани са учебните програми и те са насочени към това студентите да придобиват практически знания съобразно пазара на труда и работодателите в страната ни. За да се осигури качествена смяна на преподавателския състав, всяка година се обявяват конкурси за докторанти, като най-способните от тях започват работа като асистенти във факултета. За 4-годишния период са обучавани 83-ма докторанти, от които 35 са придобили ОНС „доктор“, а други са отчислени с право на защита. „За тази година са обявени 11 нови конкурса, което е атестат за постоянна ангажираност към колегиума и възможност за развитие на младите ученици”, изтъкна проф. Гошев и продължи с разработената цялостна стратегия за привличане на студенти. Деканът обърна специално внимание и на подобряването на материално-техническата база за отделните специалности. Изградена е нова научна лаборатория по културен туризъм, телевизионно и звукозаписно студио, което е оборудвано с най-съвременна техника – камери, звукозапис, озвучаване, сървър, лицензиран сотфуер… и е на обща стойност над 530 хил. лв. Сред новите придобивки е реновираната концертна зала №337 в учебен корпус №1. Помещението е оборудвано с нови 104 концертни стола, настилка, подходяща за запазването на акустическите особености, и има дори орган, като ЮЗУ е един от двата университета в страната, разполагащ с такъв инструмент. Самото общо събрание пък за пръв път се проведе в новия театрален комплекс, разположен в 8-ми УК. Студиото още не е официално открито, но впечатлява със своята камерна сцена, гримьорни, помещения за подготовка и изобщо всичко необходимо за обучение на най-високо професионално ниво.

Докладът на досегашния декан бе приет с пълно мнозинство. Преподаватели благодариха на проф. Гошев за съвместната работа и неговото управление, издигнали факултета до един от най-авторитетните в страната, с най-добрата материална база.

Досегашният заместник-декан по научноизследователската дейност проф.д.н.к. В. Марков бе единственият претендент за поста. И макар кандидатури да могат да се издигат и на самото общо събрание, такива не постъпиха. Новият декан бе подкрепен с почти пълно мнозинство. За него гласуваха 57  човека, против нямаше, като единствено в урната имаше една невалидна бюлетина.

„Това което бях подготвил като реч, е напълно в духа на приемствеността, още повече че аз принадлежа към екипа на досегашния декан. Намирам управлението на проф. Гошев за много успешно и се надявам да стъпим на тези резултати и да продължим да се развиваме. Смятам, че ние сме един уникален факултет и за в бъдеще ще продължим да имаме талантливи и успяващи студенти“, каза новият декан и благодари за гласуваното му доверие. Той изрази увереност, че преподавателите, служителите и деканатът ще продължат, както досега, да работят екипно, в дух на разбирателство, и пожела на всички на добър час.

Новият декан започва научната си кариера като изследовател на древноезическото наследство в българското народно изкуство. Понастоящем изследва древнотракийското наследство в българската народна култура с помощта на комплексни научни методи – исторически, археологически, етноложки. Проф. Марков е доктор по история с дисертация на тема „Митологични изображения във възрожденското изкуство от Централна Стара планина“ (1993). Доктор на науките в специалност „Теория и история на културата” с дисертация на тема „Културно наследство и приемственост. Наследство от древноезическите свети места в българската народна култура“ (2008). Доцент по теория и история на културата (1999) и професор в направление „Социология, антропология и науки за културата” (2011) в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Автор е на осем научни монографии, два учебника и повече от 50 научни студии и статии. Преподавател е по Обща история на културата, Древни култури, Древни култури в българските земи и Древнотракийско наследство в българската народна култура в катедра „Културология“. 

 СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. само питам?

    Новият “декан” като е д-р по история що не ходи в ПИФ-а, нали историците са там, а ще шефства на музиканти, цепечи (художници), танцори и прочее “ЕнтелЕегенция”

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *