С 57-годишна цапаревска сливова от сватбата си ловец №1 Ив. Василев посрещна 180 гости за рождения си ден, веселбата се вихри 9 часа

180 близки и приятели посрещна на 70-ия си рожден ден ловец № 1 в Благоевград, бившият шеф на ДАИ в областния център на Пиринско с 30 г. стаж в КАТ и чин полковник Иван Василев. 57-годишна цапаревска сливова ракия от сватбата си през 1971 г. и 25-годишна гроздова, лично производство, извади на трапезите рожденикът за специалния повод.

„Нямах намерение да правя толкова голямо празненство, но приятели и роднини започнаха да ме подпитват няколко месеца преди рождения ми ден, знаейки, че е кръгла годишнина“, призна чистосърдечно виновникът за тържеството и обясни: „Родът ни е голям и по бащина, и по майчина линия, и нямаше как да подмина близките си братовчеди, които са тук, и децата им. А приятели имам много в цялата страна и покрай работата, и покрай лова“.

Почетното място на партито рожденикът отреди на съпругата си Анка, дарила го с двама синове. Първия тост в негова чест гостите вдигнаха в 13 часа в голям благоевградски ресторант, а наздравиците и веселието продължиха цели 9 часа.

На партито бяха експредседателят на УС на Националното сдружение на ловците и риболовците в България инж. Иван Петков и членовете на управителния съвет доц. д-р Валери Ангелов и Валери Сарандев, който е и председател на дружеството в Гоце Делчев, много бизнесмени, лекари, инженери, финансисти, преподаватели… Рожденикът отрупа софрите с „от пиле мляко“, като не пропусна в менюто да има и специалитети от дивеч, лично отстрелян. Оркестърът на солиста на ансамбъл „Пирин“, тамбуриста Илия Ганев, и певците Румяна Попова и Георги Гоцев се погрижиха с много танци и кръшни хора на гостите да не им стане тежко от преяждане.

Само с подарените на годишнината 15 картини председателят на УС на Сдружение ЛРД „Сокол 1911“ спокойно може да нареди великолепна изложба. Сред най-атрактивните подаръци бе поема за живота му, написана от поета о.з. офицер Васил Георгиев по поръчка на ловците от групата към 47-ма хърсовска дружинка, в която ловува Ив. Василев. Стиховете  върнаха рожденика в родното му село Цапарево и детските години, когато, за да иде на училище, изминавал пеша по 16 км на ден, преведоха го през спомените от юношеството в Механотехникума в Благоевград и маркираха кариерата му, стартирала като автоконтрольор в КАТ до чин полковник и длъжност началник група и последвалото 12-годишно управление на Регионалната дирекция на ДАИ. Текстописецът не бе пропуснал да отбележи и ловните успехи на юбиляря, нито последните 30 години начело на благоевградското ловно сдружение. Заради натрупания солиден 57-годишен опит по ловните полета Иван Василев многократно е търсен за разработки и предложения за промени в Закона за лова и опазване на дивеча.

За специалния ритуал и духането на свещите на празничната торта рожденикът настоя трите му внучки да са до него, като не мина без помощта на най-малката.

Отделно, „на патерици“ рожденикът готви сбирка за рождения си ден само с бившите колеги от КАТ, с които и до днес са в отлични отношения.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *