С 60 души за ден стартира ваксинирането на учителите в Разлог

Десет дни след старта на ваксинацията на учителите в Благоевград в петък започна ваксинирането и на колегите им от община Разлог. Общо 60 души се подложиха на процедурата с ваксината на „Астра Зенека”, като до обяд вече бяха преминали 40. Голяма част от записалите се са се отказали заради липсата на избор за вида на препарата. Ваксинирането се извършваше в здравния център в Разлог, в кабинета на д-р Джупанов, който определи ваксинационния ден като спокоен и протичащ при много добра организация. Той не скри, че все още има притеснения у хората, но бе категоричен, че ваксинирането е единственият начин да се преодолее пандемията.

Д-р Джупанов сподели, че основните притеснения са насочени към вида на ваксината, и то заради разнопосочните публикации относно различните ваксини, които водят повече до дезинформация.

„Изпратени са ни 6 флакона с по 10 дози, или за 60 човека.  Впечатли ме това, че въпреки факта, че хората са от различни училища и населени места, организацията е добра, идват на време и процесът протича нормално. Отговаряме на всички въпроси, които ни се поставят, и основните притеснения са за страничните ефекти от ваксината. Сравнения между ваксините са некоректни и за мен просто важи правилото, че по-добре всички да са ваксинирани и защитени, отколкото да боледуват от Ковид. Искаме да бъдем защитени, нашите пациенти да бъдат защитени, нашите близки също. На хората, които имат притеснения за конкретната ваксина, просто им казвам, че същата тази ваксина е направена на стотици хиляди хора в Англия, включително и на хора от домове за възрастни, които са над 80 години, и всичко е нормално. В същото време някой искат друга ваксина”, каза д-р Джупанов и апелира да се черпи информация от официалните сайтове.

Педагози от училищата в Разлог и техни колеги от съставните села на общината получиха вчера своята първа доза ваксина с надежда, че всичко ще бъде нормално.

 „Абсолютно спокойни и мотивирани сме, убедени, че това е начинът, по който да се върнем към нормалния начин на живот и наистина тази зараза да изчезне. Имаше колебания в началото, но решихме, че това е най-добрият начин”, казаха  Мариана Кърджиева и Райна Лачинова, които са единствените от  ОУ “Яне Сандански“, които се ваксинираха във вчерашния ден.

„За мен никога не е имало колебание още от първия момент, когато се каза, че единственият изход е ваксината. Аз поне лично чаках с нетърпение, защото вярвам в медицината, вярвам в науката, че е на много високо ниво. Моята дъщеря учи точно това и успя да ми обясни добре видовете ваксини и как действат те. Опитвам се и други колеги да убедим, че това е най-доброто и няма нужда от притеснение. Да, всеки си има някакво притеснение, защото това е неизвестност, самият  вирус е много неизвестен и за учените, но смятам, че това е най-доброто за момента и съм с надежда, че ще ни спаси. Самото очакване да дойде времето за ваксина е все едно очакване да се заразиш, затова  избирам според мен по-малкото зло”, допълни Райна Лачинова.

Уверен в ефикасността на ваксините е и колегата им от отдел „Образование“ Владимир Даракчиев, който на въпроса с притеснение или оптимизъм е пристигнал, отговори:

„По-скоро с оптимизъм. Това ще ми даде най-вече психическа отмора. Не съм имал предпочитания за ваксина. За мен е важно да се ваксинирам. На тези, които са скептични, искам да им кажа да се ваксинират, за да можем да преборим тази чума”, каза Владимир Даракчиев, който сподели, че е изпитал и загубата на близък човек.

Страхът от вируса, това е основната причина, която е подтикнала повечето да се ваксинират. 

„Притеснени сме как ще ни подейства, но страхът от вируса е по- голям, затова реших да се ваксинирам. Притесненията ми са донякъде и в това, че не съм достатъчно информирана. Може би не чета тези сайтове, които би трябвало да се четат, защото в сайта на Министерството на здравеопазването казват, че ваксината е добра, и се надявам да е така. Мисля, че основната причина колегите да се откажат, е, че тази ваксина не се препоръчва за хора над определена възраст, мисля, че беше над 55 години. Лично аз смятам, че това е най-доброто решение, за да можем да продължим напред. По-добре ваксинирана, отколкото болна. Това е един от вариантите да живея спокойно, да ходя на училище и да се срещам с близки. Позитивно съм настроена и се надявам, че всичко ще бъде наред”, каза Здравка Сугарева, учител в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“.

Всички, преминали през ваксинация, подписаха декларации за съгласие и им бе снета анамнеза. Преди ваксинирането им бе измерена температурата и кръвното налягане.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *