С 61 кандидати за общински съветници БСП – Благоевград влиза в надпреварата за новия ОбС, с най-много номинации са Г. Янчева, М. Богдански и А. Асиски

61 кандидати за общински съветници от БСП преброи в понеделник вечерта Контролната комисия към общинския съвет на партията в Благоевград. Напливът към местния ОбС е сериозен, но не е прецедент – на всички местни избори първичните партийни организации на червените издигат по няколко десетки мераклии за местния парламент дори с ясното съзнание, че кандидатът им няма да може да преодолее тройното сито, през което всеки преминава – одобряване от пленум на БСП, гласуване на общинска конференция от разширения състав на общинския съвет и накрая – утвърждаване от Националния съвет на БСП.

Кандидатите с най-много номинации за ОбС – Благоевград от БСП са настоящите трима съветници Милан Богдански, Антон Асиски и Гергана Янчева, която води по брой предложения сред всичките 61 имена. Предложени за съветници са още всичките 13 членове на Изпълнително бюро на БСП в Благоевград, сред които са общинският лидер Любен Милев, предшественикът му д-р Владимир Пандев, младежките лидери Ваня Маникатева и Веселин Христов, Елена Стойчева, ексдепутатът Емил Костадинов, бизнесменът Йордан Симонски, Юлиян Гошев и др. Десетина от предложените за съветници имат само по 1-2 номинации, което на практика ги изключва от предстоящите гласувания, защото листата може да съдържа най-много 41 имена, а традиционно БСП отстъпват по няколко места в нея на коалиционните си партньори.

От всички предложени за момента единствено А. Асиски е обявил, че ще се оттегли, понеже работи в София и му е все по-трудно да присъства на петъчните сесии и най-вече на ежеседмичните заседания на комисиите, в които до момента бе разпределен.

Както „Струма“ вече съобщи, на фона на 18-те кандидати за кметове през 2015 г. този път социалистите ще избират между 5-има. След преброяването в понеделник на гласовете за тях вече е готова и подредбата им. С най-много номинации е лидерът на общинската организация Любен Милев, втори е бившият кмет на града Костадин Паскалев, следват съветничката Гергана Янчева и депутатът Николай Бошкилов, а последен със 7 номинации е бившият митнически шеф Николай Шушков. „Струма“ вече прогнозира, че след предполагаемите отводи на Янчева и Бошкилов и станалият традиционен отказ на Паскалев да се върне в града, откъдето тръгна политическата му кариера, финалната надпревара за гласовете на общинската конференция ще бъде между Милев и Шушков.

Въпреки наплива от кандидатури и за кмет, и за съветници, все още червените не са затворили вратата и пред опцията да подкрепят независим кандидат за управник на Благоевград. Процедурно предложения в тази посока могат да се правят на самата общинска партийна конференция, а името да се бетонира, ако за него гласуват повече от половината от участниците във форума. Неслучайно от 2-3 месеца червената централа прави „външни“ сондажи сред хора от Благоевград, които биха се съгласили да бъдат издигнати като независими кандидати и да получат подкрепата на БСП. Червените совалки вече минаха през банкера Иво Андров и индустриалеца Сашо Въжаров, но и двамата им отказаха, обсъждано бе и името на бившия общинския съветник Илко Стоянов, а напоследък слуховете витаят около д-р Вангел Арабаджиев, чиято слава е на балансьор между трите основни крила на БСП, обединени около лидера Л. Милев, ексдепутата Е. Костадинов и депутата Н. Бошкилов.

Кога ще започне подреждането на политическия пъзел около БСП в Благоевград не е ясно, защото общинското ръководство още не е насрочило пленума. На него трябва да бъдат определени и номинации за селските кметове в общината. Почти сигурно е, че червените ще запазят кмета на с. Логодаж Пламен Червенков, който е и най-успешният им селски управник, Елена Стойчева на с. Българчево и Галина Велкова на с. Лешко. Освен тях тримата на миналите местни избори БСП издигна Димитър Костадинов за с. Еленово, Дора Зашева за с. Рилци и Валентин Чавеев за с. Селище, но те не успяха да се преборят за гласовете на съселяните си, затова е много вероятно на предстоящите избори БСП да играе с други имена за последните 3 села.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *