Топ теми

Тайната на дълголетието! Откриха начин за възстановяване на черния дроб

Умерено увеличаване на активността на ензима теломераза в чернодробните клетки помага за възстановяването на увредените тъкани с течение на времето. Откритието е направено от специалистите от Медицинския факултет на Станфордския университет. В резултат на тези наблюдения могат да се разработят лекарства за борба с цирозата и стареенето на чернодробните клетки, пише EurekAlert, цитирана от zdrave.to.

Теломераза е протеинов комплекс, който предотвратява прекомерното намаляване на дължината на теломерите – крайните части на хромозомите, които се съкращават с всяко клетъчно делене, което води до стареене на клетките. При хората и гризачите цирозата причинява мутации, които блокират теломеразната активност. Прекомерна ензимна активност се наблюдава също при злокачествени ракови клетки на черния дроб.

В хода на изследването върху мишки експертите установиха, че 3-5% от всички чернодробни клетки произвеждат голямо количество теломераза, но те са по-малко активни гени, които участват в нормалния метаболизъм. Когато органът е повреден, тези клетки, равномерно разпределени в черния дроб, започват да се размножават, образувайки нова тъкан.

Учените се надяват, че резултатите от проучването ще помогнат за разработването на лекарства, които ще стимулират бързото заздравяване на черния дроб, ще го предпазят от рак и ще удължат нормалното функциониране на органа по време на стареенето.

Експертите също така твърдят, че най-полезните продукти за черния дроб са печените морски водорасли, зехтинът, орехите, сушените плодове и млечните продукти.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *