Тайните на щастливото семейство

Със сигурност сте виждали как изглежда едно щастливо семейство: във филми, книги, по телевизията или из социалните мрежи. Няма да коментираме в каква степен тези образи са истински и доколко фалшиви. В случая по-важно е, че може от всеки един такъв пример благородно да „откраднете“ по нещо, което смятате, че би сработило при вас.

А защо е важно да бъдете щастливи? Не само заради любовта и разбирателството помежду ви, а и за да създадете една спокойна и хармонична атмосфера, която ще благоприятства развитието на децата по най-добрия възможен начин.

Ето кои са тайните на действително щастливите семейства.

Споделяте еднакви ценности

Много важно е мама и татко да споделят едни и същи ценности, тъй като реално те предават това като урок и послание на децата.

Независимо дали става дума за училище, спорт, пътуване за уикенда, или кой да измие чиниите в кухнята, важно е да давате ясен и правилен пример, защото децата попиват всяка ваша дума и действие. Освен това така се създават и прекрасни спомени заедно.

Вкопчвате се и се борите с трудностите

Наистина щастливите семейства имат способността и устойчивостта да се справят с предизвикателствата на живота и да останат силни и обединени, независимо от обстоятелствата. Няма съмнение, че трудностите и проблемите поставят всички на изпитание, но те могат да бъдат и обединяващи.

Децата ще ви бъдат един ден много благодарни, ако ги научите точно на това. Не само да се ядосвате на трудностите, а и да се вкопчвате един в друг и да ги преодолявате заедно. Това ще ги направи по-силни, но и по-щастливи, защото ще се научат не само как да се справят с проблемите, но също така да ценят и малките неща, не само големите.

Прекарвате повече време заедно

Семействата са по-привързани помежду си, когато прекарват много време заедно, правейки релаксиращи дейности за всички.

Независимо дали става въпрос за разходка, игра, гледане на филм или обичайната вечеря, прекарването на качествено време заедно създава спокойна и зареждаща атмосфера, която стимулира комуникацията и взаимодействието и създава спомени и ритуали, които ще останат завинаги в личното наследство на децата.

Уважавате личните пространства

Прекарването на определено време заедно е важна част от семейния живот. Но също така трябва да се уважава и личното пространство на всеки член на семейството.

Родителите трябва да имат своите моменти заедно, както и децата следва да бъдат оставени на спокойствие, ако не търсят в този момент компания. Това е важно, за да се съхранят отделните личности, а и защото всеки в някакъв момент изпитва необходимост от усамотяване.

Спазвате семейните ритуали и традиции

Приятелите са важни, но семейството е още по-важно. Ако през цялата седмица сте лавирали между работа, училищни и извънкласни ангажименти, отделили сте малко време и за приятелите, то през уикенда сте длъжни да се отдадете на семейството. В този момент то трябва да е вашият приоритет. И точно сега е добре да си припомните или да поставите началото на вашите семейни ритуали и традиции. Това ще укрепи вашата цялост и единство.

Без крясъци и спорове пред децата

Пак ще го повторим. Изглежда тривиално, но е наистина важно за децата, тъй като това ги изтощава емоционално. А стресът и забързаният начин на живот лесно могат да провокират повишаване на тона и дори размяна на някои по-остри и обидни реплики. Децата се чувстват щастливи, когато в семейството има стабилност и спокойствие, така че е важно в такива моменти да запазите търпение и да предпазите техния все още крехък свят от вашето избухване.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *