Тайфунът „Мангхут” взе най-малко 8 жертви

Най-малко 8 са жертвите на супер тайфуна Мангхут, който премина над Филипините. Вероятно броят на загиналите ще нарасне, тъй като спасителни екипи все още не са достигнали до някои отдалечени селища, понесли огромни щети от стихията, съобщава БГНЕС.

На места има проблеми с комуникацията. Няма и електричество. До момента загиналите са станали жертва на свлачища, причинени от проливните дъждове.

Жертвите са били открити на остров Лусон, чиято северна част бе пометена от Мангхут.

„Все още правим оценка на щетите и се опитваме да достигнем до пострадалите. Вероятно броят на загиналите ще се увеличи“, заяви Рикардо Джалад от националната служба за Гражданска защита.

Супер тайфунът Мангхут – най-голямата стихия в Тихия океан за тази година – остави пътека от разрушения при преминаването си през Филипините и взе първата си жертва – жена, пометена от високите морски вълни в Тайван.

Бурята премина през северните части на филипинския остров Лусон, където отнесе покриви, изкорени дървета и скъса далекопроводни жици. В района живеят близо 10 милиона души, като повечето от къщите им са обикновени дървени постройки.

Мангхут напусна архипелага и се е насочил към гъстонаселения Хонконг и източната част на Китай. Властите във Филипините изпратиха допълнителни екипи, които да окажат помощ на пострадалите и да извършат оценка на щетите в провинциите, които понесоха директния удар на стихията.

Тайфунът поддържа постоянна скорост на ветровете от 170 километра в час, като поривите им могат да достигнат до 260 километра в час. Средно районът на филипинския архипелаг годишно е удрян от по 20 тайфуна, които вземат стотици жертви и оставят милиони хора без подслон.

Заради Мангхут властите вече евакуираха стотици хиляди души заради опасност от мащабни наводнения и свлачища.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *