Талат Джафери е новият премиер на Северна Македония – първият министър-председател от албански произход

Македонският парламент избра Талат Джафери за премиер на страната. Той ще ръководи техническото правителство на РСМ до провеждането на изборите на 8-ми май, предаде БГНЕС.

Талат Джафери е първият министър-председател на страната от албански етнически произход.

Кабинетът на Джафери бе избран със 65 гласа „за“, трима бяха против. В гласуването не участваха депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. В програмата на Талат Джафери е записано, че основна цел на кабинета ще бъде да „бъдат организирани свободни, честни и демократични избори на 24-ти април и на 8-ми май, както и да продължи започналите предприсъединителни преговори с ЕС и ускоряване на евроинтеграцията.“

В кабинета на Джафери първи вицепремиер, съгласно споразумението между СДСМ и „Демократическия съюз за интеграция“ (ДСИ), ще бъде Боян Маричич, който остава и вицепремиер по европейските въпроси. Артан Груби, който досега заемаше позиция първи вицепремиер, ще бъде министър на политическата система и ще отговаря за отношенията между различните общности.

ВМРО-ДПМНЕ заема постовете в Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика и допълнителни заместник-позиции в министерствата на финансите, на информационното общество и администрацията и на земеделието.

Дарик

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *