Танцьори от два континента дефилираха в Кюстендил

Представители на  шест държави се събраха на традиционния   фолклорен фестивал „Сребърна пафта” в Кюстендил. Облечени в пъстри носии, танцьорите дефилираха от булевард „България” до площад „Велбъжд”. Общо 14 състава от страната и чужбина  показват най-доброто от репертоара си в 15-ото поред издание на международната фолклорна проява, която няма конкурсен характер, но е с основна цел обогатяване на културния живот на град Кюстендил и областта, запознаване с фолклора на други държави, както и опазване на родните традиции и обичаи за идните поколения.  На арката на централния площад се изявиха  танцьори от България, Сърбия, Северна Македония, Гърция, Индия и Армения.

„Международният фолклорен фестивал „Сребърна пафта” за поредна година дава възможност на хората да се докоснат до красотата и магията на фолклора на различните народи”, споделя Валентин Кенов, директор на международната проява.

„Пафтата” продължава и в неделя, като на сцената ще се качат и местни състави от Кюстендил, Бобошево и Симитли, както и от селата Нова Камена и Бистрица.

Всеки участник получава уникален плакет под формата на сребърна пафта,един автентичен български накит. „За пореден път традицията ни кара да се чувстваме горди, защото за пореден път гостуват изключителни състави. Много радост ни носят те със своето изкуство и рекламират по най-добрия начин народните традиции”, добави Валентин Кенов.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *