Танцьорки от Разлог излязоха на фестивална сцена, облечени в булчинските си рокли, готвели изненада за моминското парти на колежка от ансамбъл „Пирин“

Танцьорки от Разлог направиха фурор, излизайки на сцената в Поморие, облечени в булчински рокли. По време на седмото издание на фестивала на клубовете по народни танци „Хоро край поморийския бряг 2017 г.“ танцов клуб „Мехомия“ към НЧ „15.IХ.1903 г.-1909 г.“ – Разлог, с ръководител Данаил Атанасов, представи двете хора от програмата си – сватбарско и право хоро, в нетрадиционно облекло, обра овациите на присъстващите и успя да повиши на максимум настроението.
Идеята дошла съвсем спонтанно от бившия им ръководител и основател на клуба доц. Георги Гаров, който също присъствал на фестивала, където бил поканен като ръководител на тазгодишния семинар, който се провежда в рамките на фолклорния форум.
Всяка от танцьорките от ТК „Мехомия“ била взела булчинската си рокля, тъй като имали идея да направят изненада за моминското парти на танцьорката от ансамбъл „Пирин“ Пламена Петрова, чийто кум е техният ръководител.
Ден преди представянето си на фестивала танцьорите се срещнали с бившия си ръководител доц. Георги Гаров и разговорът се завъртял около изненадата за моминското парти. Идеята дошла съвсем спонтанно. Гаров им предложил да изиграят при представянето си сватбарски хора, които и до ден-днешен се играят по сватби в много краища на страната и са част от българската култура, и да излязат на сцената именно с булчинските рокли.
„Изявата беше свързана по-скоро с културата, т.е. искахме да покажем, че тези хора ги има в естествената им среда и по този начин. Както можеш да покажеш различните хора в туники или в носии, така можеш и в булчински рокли, защото те наистина са част от нашата култура“, каза наследникът на доц. Гаров и настоящ ръководител на ТК „Мехомия“ Данаил Атанасов.
ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *