HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ТЕЖКА НОЩ ПРЕД ДЕТСКА ГРАДИНА “МАК” В БЛАГОЕВГРАД! Родители 20 часа дежуриха да запишат децата си

20 часа дежуриха родители пред детска градина 10 „Мак“ в Благоевград, за да запишат децата си в първа група. Бащи, майки, баби и дядовци изкараха нощта в студа на тротоара на ул. „Стоимен Календерски“ и дори намериха маса от съседи да поиграят карти, за да минава времето по-бързо. Първите сложили началото на опашката и списък по реда на идването още по обяд в неделя, до вечерта бройката набъбнала над 30, а сутринта около 6 часа надминала 50. „Живеем отсреща, имаме близнаци. Снахата се реди първа, после я смени мъжът ми, сега дойдох аз – обясни Цецка Доганджийска. – Тя разказа: Снахата минала през деня, видяла, че започнали да се трупат хората и се наредила и тя, нищо че аз работя в същата градина. Шести и седми номер бяха в списъка. Със сина искат да са спокойни, че ще вземат децата, за това гледали да са в първите записани. Дядото е бил в тая градина, синът ми, сега, надявам се, и внуците. Не искам да ме гледат накриво, че работя тук, затова предпочетохме да изкараме една нощ на смени“, обясни честно бабата.

Мъж на средна възраст, който също чакаше редом, допълни, че кварталът е много голям и затова и напливът е сериозен. „Места сигурно в града има, ама, кажете, нормално ли е да водим децата си на плажа или в „Еленово“, като градината ни е на метри от дома. Всички искат тук да запишат децата си, защото има дисциплина и добро обучение, чух, че някои са сменяли и адресна регистрация, за да отговарят на повече критерии за предимство“, каза той.

„ При равен брой точки се гледа входящият номер на декларацията, затова е важно да сме по-напред и предпочитаме една нощ да будуваме“, обясни млад мъж, който се също се бе заредил с търпение да чака цяла нощ.

Правилата за прием във всички детски градини в Благоевград са известни. Дават се точки за местоживеене в квартала, месторабота на родителите в района на градината, ако семейството има друго дете в същото детско заведение, ако член на семейството работи и е част от екипа на градината, както и за родители студенти. Предимствата по социални причини са за сираци и полусираци, за многодетни семейства и близнаци, както и за хлапета със СОП. Местата са утвърдени със заповед на кмета от края на януари и са 650 във всички 13 детски градини в Благоевград.

Напливът към детска градина 10 „Мак“ обаче традиционно през последните години е огромен и се оказва, че тя е единствената за прием, в която семействата на хлапетата организират нощни бдения, за да си осигурят по-предно място по реда на подаване на документи. Репортерска проверка по останалите детски градини в града, включително и по кварталите, показа, че никъде на друго място няма подобни родителски нощни „бдения“. Опашка пред детска градина 8 „Вечерница“ над театъра заформиха 20-ина родители около 5 часа преди съмване. Спокойно бе положението в Първа градина „Ведрица“ до съда, във Втора „Св. Богородица“ в кв. „Еленово“, в детска градина 12 „Алени макове“, близо до Седмо училище, както и в Трета градина „Детелини“ под плажа.

Рано сутринта служители на Десета градина подкрепиха с чай и кафе чакащите родители, докато стане 8 часа, когато директорът, според кметската заповед, може да започне приема на документи. Десетина минути преди официалното начало на работния ден шефът на детската градина Вергиния Влахова събра родителите в една от занималните, за да отговори на всички въпроси, които заваляха за условията на прием и за сроковете за обявяване на резултатите.

„Бях притеснена, защото знаех, че от предишния ден има опашка, и се опасявах, че хората ще са изнервени. За радост нямаше проблеми, хората бяха много спокойни, никой не нервничеше и дори кавалерски отстъпиха ред на бременна млада жена да запише първа детето си“, облекчено разкри В. Влахова. „Не съм стояла цяла нощ, защото другото ми дете е в градината и имам определени предимства. Първия път обаче съпругът ми се реди цяла нощ“, с усмивка обясни Миглена Стоймирска, която търпеливо чакаше реда си. „И аз чакам да запиша второто си дете, първия път и ние висяхме, но сега разчитаме на повече предимства. Доволни сме от детската градина, госпожите се занимават много с децата, а и за нас е много по-удобно децата ни да са на едно място“, обясни мъжът пред нея Костадин Атанасов.

„Трийсетина души изкарахме нощта на тротоара, някои се сменяхме, други издържаха стоически 20 часа“, призна Лазарина Воденова, която бе трета поред в списъка за подаване на заявления. „Държа на тази градина, защото е елитна, учителите и целият персонал са много добри, подготвят отлично децата за училище”, призна мотивите си тя.

Лазарина Кирова бе дамата, чиято дъщеричка директорът В. Влахова записа първа за новата учебна година. „Мъжът ми чака цяла нощ, беше пети поред, каза ми, че много добре са се разбирали всички на опашката и не е имало конфликти“, разказа младата жена. Кавалерът, дал предимството си на първи в родителското преброяване на бременната жена, Христо Николов обясни, че се наложило съпругата му да го смени само за час по време на будуването. „Съобразихме, че ще се наложи чакане и редене по опашки, в момента бабата на детето ни е тук и тя помогна, като го пази, докато ние се редихме на смени”, разкри младият мъж.

63 молби за прием заведе до края на работния ден вчера директорът на Десета градина „Мак“ В. Влахова.

Местата тази година в детското заведение, което ръководи, за щастие са 75, с една група повече от предишни години. Срокът за подаване на заявления за прием в детските градини в Благоевград изтича на 7 април, а класирането ще се обяви на 28 април.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *