Тежки спешни случаи в МБАЛ – Благоевград! Жена се задави с лекарство, започна да се задушава

Три спешни случая, от тях двама задавени и майка на едногодишно дете със заседнал винт от обица в ухото, са обслужени през нощта в благоевградската болница.

Благоевградчанка се задавила с таблетка от антибиотик с размер колкото бобено зърно. Лекарството заседнало на ларинкса и не можела да го преглътне. Бързо се осъзнала за случилото се и започнала да пие вода, но състоянието й не се подобрило, получила оток и започнала да се задушава. Инцидентът със 79-годишната жена станал завчера около 20,00 часа в дома й в Благоевград. Тя извадила зъб преди няколко дни и имала назначено лечение с антибиотик “Клиндамицин“. При поредния прием на медикамента станал инцидентът със задавянето. Сигнал е подаден на тел. 112 и с линейка е транспортирана за благоевградската болница, където са предприети действия за овладяване на дихателната недостатъчност. Настанена е по спешност в отоларингологично отделение /УНГ/ на МБАЛ – Благоевград.

Само след 2 часа в болницата е приет по спешност и 39-годишен благоевградчанин, който се задавил с парче месо. Докато хапвал пържола, не успял да преглътне добре и парче от погълнатото месо заседнало в хранопровода му. Мъжът не можел да преглътне дори слюнката си, усещал болка при преглъщане. Незабавно с личен превоз е транспортиран до болницата. След лекарския преглед и оказана първа помощ състоянието му е овладяно, приет е в специализиран кабинет в Университетската болница „Царица Йоанна“, бивша ИСУЛ.

„Поглъщането на чуждо тяло в огромен процент от случаите  – 80%, е при децата между 6 месеца и 3 години, най-често се касае за монети и части от играчки, но се среща и при възрастни хора, както е при конкретните два случая – каза завеждащият на УНГ д-р Раиса Гнутова. – При мъжа парче месо е „заседнало” в горната част на хранопровода, на първото стеснение, предприехме мерки на място, поради спецификата е насочен за специализирана болница”, поясни д-р Гнутова.

„Какъв да е подходът, зависи от вида на чуждото тяло, разположението му в хранопровода и наличието на оплаквания. Нужна е индивидуална преценка и план за поведение за всеки отделен случай. При установяване на чуждо тяло е важно да се определи какъв е рискът от настъпване на перфорация и засягане на намиращите се в съседство дихателни пътища – трахея, ларинкс, в конкретния случай при мъжа нямаше такъв риск. В по-голямата част от случаите се извършва ендоскопско отстраняване на чуждото тяло. При възрастната жена бе необходимо и се направи рентгенография, медикаментът бе заседнал на ларинкса, орган, който е разположен пред хранопровода, установено бе, че има получен оток. В този случай е нужно да се действа в спешен порядък за овладяване на затрудненото дишане”, обясни д-р Гнутова.

Тя допълни: „Внезапната кашлица и задух особено при малки деца, които не могат до пояснят какво се е случило, трябва да е сигнал за поглъщане на чуждо тяло. В някои случаи може да се касае за поглъщане на предмет, който не може да бъде визуализиран с рентгенография. В този случай се препоръчва да се пристъпи директно към ендоскопия”.

Още един спешен случай е обслужен около 23,00 часа в УНГ на МБАЛ – Благоевград, майка на едногодишно дете от Крупник е приета с попаднал винт от обица в ушния канал. Детенцето сложило ръчичката си на ухото на майката и си играело с обицата й, докато го приспивала. Неочаквано я откопчало и част от нея попаднала дълбоко в ухото й. Жената веднага е транспортирана до болницата, след оказаната специализирана помощ, чуждото тяло е отстранено и е освободена.

СЛАВА ИВАНОВА

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *