„Тежък“ материал за леки бижута

Епоксид е термореактивен полимер, който има индивидуализирани механични и устойчиви свойства. Терминът „епоксид“ понякога се използва за означаване на вече втвърдения краен продукт или на някой от необходимите компоненти в епоксидната смола, която също е и разговорно наименование за епоксид. Епоксидните смоли, известни също като полиепоксиди, са клас реактивни преполимери и полимери.

Епоксидните смоли се използват в производството на лепила, пластмаси, бои, покрития, грундове и уплътнители, подови настилки и други продукти и материали, които се използват в строителството. Също така за за заливане и импрегниране на бобини, трансформатори и електронни модули и електроапаратура.

На българския пазар епоксидна смола се предлага от СИБЕЛ ООД, като повече информация за продукта може да намерите на https://sibel.bg/bg/details/509/epoxy-resins/.

В полимерната химия смолата е твърдо или силно вискозно вещество от растителен или синтетичен произход, което обикновено се превръща в полимер. Дъвките например обикновено са смеси от органични съединения. Може да не е толкова лесно да се направи разлика между епоксид и смола. Най-лесният начин да се направи разлика между двете е като се знае предназначението им.Има три вида смола: полиестерна смола, леярна смола и смола за епоксидно покритие.

Полиестерната смола е по-евтина и често се използва в морската индустрия, например за строителството на лодки. Използва се също за леене на брони или улуци и при ремонт на пластмасови части.

Леярната смолае с нисък вискозитет, поради което времето за съхнене е по-дълго. Направена е за отливки като калъпи, фигурки, пълнене на дърво и бижута и може да прониква и запълва дори най-малките празнини и кухини. Рядката консистенция позволява слоевете боя да се смесват бързо.

Епоксидната смола се използва основно за нанасяне на покрития има по-гъста консистенция, което й позволява да се обработва, изсъхва и втвърдява по-бързо, като в същото време е по-устойчива на механична дейност, водоустойчива е и може да бъде оцветявана с цветни пасти, алкохолни мастила и цветни пигменти.

В последните години все по-често се среща употребата на епоксидната смола в бижутерията и интериорния дизайн. От декоративни елементи за стена, през дизайнерски маси за гостна стая, до ефирни бижута, епоксидната смола е предпочитан материал заради сравнително лесната си употреба и заради елегантния външен вид на произведенията.

Популярно интериорно решение е така наречената „речна маса“, която по своето същество е трапезна или холна маса, чиято основа е от дърво, в което при издълбаване се налива оцветена в синьо епоксидна смола, наподобявайки, река, течаща през гората.

Друга изключително нашумяла тенденция е направата на бижута от нетрадиционни материали, които поради собствената си форма или материал, имат нужда от фиксиране. Ролята на фиксатор играе именно епоксидната смола, която прави от хартията, нежни оригами обици или от листенцата от орхидея – ефирна гривна или колие.

Когато листата на цветето за бижуто се откъснат, е необходимо известно време, за да изсъхнат, или иначе казано, познатото на всички ни от детството хербаризиране измежду страниците на книга. След като листата са вече сухи, те се подреждат според спецификата на бижуто и се заливат с епоксидна смола. Нужно е да бъде оставено да изсъхне от само себе си, след което при нужда, процедурата се повтаря.

Разбира се, като за всеки друг полимер, бихме могли да си зададем въпроса „Доколко е безопасна употребата на епоксидната смола?“.
Отговорът е, че както всичко останало, при неправилна употреба, епоксидните смоли крият известни рискове за здравето.

Най-често срещаните опасности сасредни до тежки кожни заболявания, които възникват при директен контакт с кожата, както и респираторни и сърдечно-съдови проблеми в резултат на вдишване наизпарения.

Все по-често се предлагат устойчиви алтернативи на епоксидната смола, както и подобряването на самата нея до разградима био смола.

Така например епоксидната смола на СИБЕЛ ООД не съдържа халогени, а също така има Сертификат UL за качество.

Независимо от употребата, е нужно задължително да се следват точно инструкциите за употреба и да се използват ръкавици и маска или респиратор по време на работата с епоксидна смола.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *