Тези опасни алергени могат да ни убият

Анафилаксията е опасна и фатална алергична реакция. Днес съставихме списък с най-опасните алергени.

Фъстък
Изненадващо, но в половината от случаите, анафилактичният шок се провокира от храната. И най-често хората умират от… фъстъците. Обикновено симптомите на анафилаксия се появяват няколко минути след контакт с ядката.

Появяват се уртикария, подуване, задух, учестен пулс, световъртеж. Въпреки това, алергиите могат да бъдат към други ядки, едно малко сусамово семе може да бъде фатално за човек с алергии.

Риба и морски дарове
Скариди, омари и други морски дарове са опасни не само поради високия риск от хранително отравяне, което също може да бъде фатално, но и възможността за развитие на анафилаксия. Освен това някои хора имат толкова силна алергия, че дори миризмата на риба може да предизвика опасен процес.

Яйца, пшеница, мляко
Този тип храна се класифицира като скрит алерген, тъй като може да се намери в голямо разнообразие от храни. Алергиите към тези храни са често срещани при децата. И в този случай рискът от сериозни последици се увеличава значително.

Ухапвания от насекоми
Отровата на пчелите, осите и стършелите често предизвиква реакция, която се проявява под формата на уртикария, болка, задушаване и загуба на съзнание. Ако сте имали поне локална реакция на ужилване на Hymenoptera, опитайте се да избягвате контакт с насекоми.

Семенна течност
Системният отговор на алергията към сперма е описан за първи път през 1958 г. В повечето случаи реакцията се проявява към протеините, съдържащи се в спермата и понякога пациентът се нуждае от хоспитализация./zdrave.to.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *