Refan-728×90-July-2019

Тези продукти за отслабване могат да бъдат много опасни

Някои продукти, които уж помагат за отслабване, получиха огромна популярност и то в световен мащаб. Но дали тази тяхна “слава” е заслужена? Доколко и за кого те могат да бъдат дори опасни? Вижте какво обясняват специалистите.

Смята се, че джинджифилът ускорява обмяната на веществата и по този начин спомага за отслабване. Да, това е истина. Но за съжаление, джинджифилът съвсем не е безобиден. Ще се изненадате, но само 5 сантиметра пресен корен от джинджифил предизвиква силна тахикардия дори при напълно здрави хора и то в 99 на сто от случаите. За сърдечноболните джинджифилът действа още по-зле – той води до нарушения на сърдечния ритъм, които са толкова сериозни, че често изискват хоспитализация. За сметка на това именно джинджифилът е силен афродизиак както за мъжете, така и за жените. И, да, благодарение на салатата, подправена с малко джинджифил или сок от него, може да стопите известно количество калории със забавления в спалнята.

Прието е да се мисли, че целината има отрицателна калоричност, т.е., за нейната преработка организмът изразходва повече енергия, отколкото получава от този зеленчук. Истината е, че пресният корен от целина е много твърд, поради което действително се изразходват повече калории, за да може да бъде сдъвкан. Ако обаче го настържете на ренде, вълшебният ефект изчезва. Освен това в целината има много етерични масла, които повишават апетита. Освен това целината засилва отделянето на жлъчен сок, а това може да доведе до дискомфорт в дясното подребрие и до диария. Като добавите към това и диуретичните свойства на корена от целина, ще ви стане пределно ясно, че ако сте на такава диета, трябва да стоите по-близо до тоалетната.

Грейпфрутът уж премахва чувството за глад, затова ни уверяват, че е достатъчно да изяждаме по половинка от този плод на ден. И не само ще си останем стройни, но и ще изхвърлим няколко излишни килограма. Истината е по-различна. В продължение на 20 години учените се опитват да изяснят способен ли е грейпфрутът да потисне чувството за глад. Убедителни доказателства за това обаче така и не се намериха.

Действително грейпфрутът съдържа вещество под наименованието нарингенин, което леко намалява апетита. Още повече, че нарингенинът се съдържа в кората на грейпфрута, затова, който се опитва да отслабне, е нужно да изчиства много предпазливо плода, изрязвайки колкото може по-малко от кората му.

За съжаление обаче полезните за отслабване свойства на нарингенина намаляват до минимум киселините, които се съдържат в грейпфрута. Причината е в това, че, както всеки кисел плод, грейпфрутът увеличава отделянето на стомашен, сок, а значи повишава апетита. Тези, които страдат не само от наднормено тегло, но и от атеросклероза и са принудени да приемат препарати от клас статини, трябва да се откажат изцяло от грейпфрута. Защото и самият плод, и сокът от него блокират действието на тези лекарства. А всички останали, преди да похапнете грейпфрут, му позволете да доузрее, за да е по-малко кисел. За целта поставете грейпфрута в хладилника и го оставете за 4 дни. В крайна сметка, все пак за утеха на любителите на този наистина приятен плод си струва да се каже, че той изкарва от организма солите на пикочната киселина, чието натрупване води до подагра. За профилактика на подаграта пийте сок от грейпфрут, наполовина разреден с вода.

Според отслабващите ананасът съдържа бромелайн, който стапя мазнините. Истината е, че бромелайнът е цял комплекс от ферменти, които притежават противовъзпалителни свойства. За съжаление обаче, те не стапят мазнините. Освен това ананасите, особено не добре узрелите, оставят силно тръпчив вкус в устата, затова на човек му се иска да пийне вода. Ако изпиете много вода, особено през нощта, на сутринта едва ли ще сте отслабнали, дори напротив. И още една опасност от незрелите ананаси. Тя се изразява в това, че те нерядко водят до запек. Така че с големите плодове, които често се оказват зелени, трябва да постъпвате по същия начин, както и с грейпфрута – оставете ги да узреят в хладилника. Отнасяйте се предпазливо и към сока, изцеден от неузрели ананаси. Той не трябва да се съхранява повече от 4-5 дни. И най-добре е да го държите в стъклена бутилка, обвита във фолио. Иначе полезните ферменти, съдържащи се в сока, ще се разрушат. Между другото, ежедневната употреба на четвърт чаша сок от пресен ананас води до намаляване на целулита.

Лютивите ястия разгряват, което според някои означава, че по този начин разлагат мазнините. Истината е, че за съжаление лютивите подправки не са способни да стопят мазнините, особено ако след тяхната употреба си полегнете на дивана, пише zdrave.to. Вярно е, че за да не дразни хранопровода и стомаха лютивата храна, организмът изработва много слуз. Но за целта се изразходват определено количество калории, уви съвсем малко – от 5 до 15. Затова пък е доказано, че лютивата храна дарява бодрост и предизвиква желание човек да се движи. Неслучайно салсата, един от горещите латиноамерикански танци, носи наименованието на едноименния сос. Имайте предвид обаче, че лютивата храна е противопоказна при всякакви заболявания на стомашно-чревния тракт, при хипертония и исхемична болест на сърцето. Тя повишава нервната възбудимост и обостря кожните заболявания – екземата, псориазисът, невродермитите.

Дюлята е един от малкото продукти, който може да стапя мазнини и е напълно безопасен. Този плод има много груба целулоза (съединителна тъкан), освен това за сдъвкване на твърдата дюля се изразходват около 40 ккалории. Затова при една седмица на “дюлена” диета може да свалите 5 наднормени килограма. Истината обаче е, че ефектът от такава диета не е дълготраен. Веднага щом се върнете към обичайното хранене, килограмите ще се възвърнат отново. Така че “дюлената” диета ще ви е полезна, ако се налага да отслабнете бързо за някакво конкретно събитие. За целта е нужно на ден да изяждате по 3 големи дюли в пресен вид. Допълнително трябва да изпивате не по-малко от две чаши кефир или айрян. При желание към напитката можете да добавяте дръжкова целина, копър, кориандър и да си приготвите напитка от подправки, която ще помогне да поддържате червата в норма и да избегнете запека. Ако в крайна сметка предприемете “дюлена” диета”, не забравяйте да приемате витамини.

Между другото, експертите признават дюлята и като лечебно средство и предлагат няколко рецепти:

• За лечение на хипертонична болест си пригответе следната настойка: една-две супени лъжици смлени листа и клонки от дюлево дърво се заливат с една чаша гореща вода. Сместа се слага да ври 15 минути, след което престоява 45 минути. Приема се по една супена лъжица 3 пъти на ден.

• При диария: една супена лъжица сушена и смляна кора от дюлеви клонки се залива с една чаша вода, сместа ври 15 минути, престоява 45 минути и се приемат по 1-2 супени лъжици 3 пъти на ден след ядене.

• При сухота в устата: сложете под езика си 2-3 семенца от дюля за 1-2 часа.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *