Тези хора не бива да стават кръстници на детето ви – носи лош късмет

Светото кръщение е свещен ритуал, който вярващите практикуват от самото начало на християнската църква.

Смята се, че кръстниците са ангели на земята, които са призвани да помогнат на едно дете да започне духовен живот,и които ще го предпазят от изкушения. Изборът на кръстници влияе върху бъдещето на детето, това винаги трябва да се помни.

Кой в никакъв случай не бива да става кръстник?

Кръстници не могат да стават момичета на възраст под 14 години, както и момчета на възраст под 15 години. Само при достигане на тази възраст се смята, че те могат да се занимават с духовно образование.

Освен това за кръстник в никакъв случай не се избира духовно лице – монах и монахиня.

Кръстници не могат да бъдат и хора с психични заболявания и ментални проблеми.

Забранено е двама съпрузи да бъдат кръстници едновременно на едно и също дете.

Поотделно – може.

Кръстници не могат да бъдат и родителите на детето.

Смята се също, че кръстница не може да бъде жената по време на месечния си цикъл. В такъв случай е по-добре да се избере друг човек за кръстник или просто да се отложи събитието за „чистия“ период.

Кой може да бъде взет за кръстник, противно на предразсъдъците?

Хората вярват, че не можете да вземете неомъжена жена за кръстница за момиче, а неженен мъж – за момче. Смята се, че така ще се отнеме щастието на детето. Разбира се, това е безсмислено суеверие. То няма християнски корени.

Друго разпространено суеверие е свързано с бременни жени, които не бива да стават кръстници. Всъщност Църквата не забранява това! Единственият момент, който може да причини някакво неудобство е дали ще бъде удобно на бременната кръстница да издържи на всички ритуали на светото кръщение, ще има ли сили. В много отношения това зависи от здравословното състояние и гестационната възраст на жената.

Какво е безкористна любов, как да разпознаем границите между доброто и злото, какво са вярата, съвестта, търпението и милостта: духовните родители трябва да учат на всичко това кръщелника си при всяка среща. Това е основният подарък на кръстника! Трудно е да се разбере и приеме подобно твърдение.

При нас е обичайно да носим подаръци и играчки в къщата на кръщелника, да прекарваме време в игри с детето. Това е прекрасно, разбира се! Но мнозина забравят, че кръстниците са преди всичко духовни наставници. Тайнството на кръщението на едно дете се провежда веднъж. В никакъв случай не трябва да кръщавате отново детето или да сменяте кръстника, независимо какво се е случило!

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *