Тези храни намаляват вредата от пушенето

Експерти съставиха списък на храни, които могат частично да сведат до минимум вредите от тютюнопушенето.
 

Зеле – проучвания, проведени от Националния институт по екология на САЩ, показват, че зелето е отлично средство за профилактика на рака. Причината за това е наличието на растителни изотиоцианати.
 

Това са антиоксиданти, които доста изследвания определят като ефикасни при борбата с рака. Те потискат растежа на раковите клетки и предотвратяват тяхното възпроизводство.
 

Освен обикновеното зеле, такива способности притежават също китайското зеле, а и броколите. Редовната консумация на зеленчука намалява риска от рак на белите дробове с 36%.
 

Доматен сок – японски учени казват, че защитният ефект на доматения сок се дължи на наличието в състава му на антиоксиданта ликопен, който потиска образуването на кислородни радикали. Това са молекули, които са вредни за клетките.
 

Сок от моркови – бета-каротинът, който се съдържа в оранжевия зеленчук, се преобразува от организма във витамин А, необходим за укрепване на лигавиците. Две чаши сок от моркови на ден са достатъчни за пушача.
 

Пшеница – тя съдържа цял набор от полезни и активни вещества, включително витамини Е и B12, фолиева киселина и селен, които защитават белите дробове.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *