Тези 5 храни са смятани за вредни, а всъщност са много полезни

Някои храни погрешно се смятат за вредни. Те имат много положителни свойства и дори е добре да се консумират по-често. Ето кои са те:

Масло

Животинските мазнини са смятани за причина за надебеляване. Но всъщност в маслото няма повече калории, отколкото в растителните мазнини. Освен това съдържа витамин D, който е изключително важен за организма.

Кафе

Дълго време кафето бе смятано за причинител на сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Става дума за недоразумение. Любителите на кафето често живеят нездравословно, например много от тях са пушачи. В изследванията това често не се взима предвид и изводите, че кафето е причинител на болести, се явяват грешни. Според Европейската служба по безопасност на храните до 400 милиграма кофеин на ден са безопасни. Това отговаря на около 4 чаши кафе, приготвено с филтър. Това, разбира се, не важи за хората с високо кръвно, бременните и децата.

Яйца

На очи, бъркани или варени – яйцата са доставчик на протеин. Те съдържат и други полезни вещества, като витамините А, D и К, минерали и йод. В тях се крият важни аминокиселини, които тялото няма как да си набави от само себе си. Друго предимство е, че поддържат дълго време чувство на ситост.

Яйцата бяха спрягани дълго време като холестеринова бомба. В едно яйца има около 400 мг холестерин, но реално тялото може да абсорбира едва половината. Влиянието на яйцата върху нивата на холестерин в тялото дълго бе надценявана.

Мляко

Млякото и лактозата са вредни? Това не е вярно, въпреки че човек лесно може да се заблуди, особено предвид колко много продукти без лактоза се предлагат в магазините. Захарта е естествена съставка на млякото за добро или за лошо. Повечето хора я понасят безпроблемно, други реагират с къркорене на червата или подуване на корема. Причината най-често е лактозна непоносимост. Причината е липсата на ензима лактаза, който разгражда млечната захар и я прави смилаема. Така лактозата достига до червата, където бактериите се заемат с нея и произвеждат въглероден диоксид. Това предизвиква разстройство, подуване на корема, болки в стомаха. Тези ефекти са неприятни, но най-често са безобидни.

Ядки

Ядките също са смятани за храна, от която се дебелее, защото съдържат много мазнини. Всъщност обаче мазните не се раздробяват напълно при дъвкане. По този начин голяма част от калориите преминават през стомашно-чревния тракт, без да бъдат усвоени. Ядките и семената пренасят и известно количество вторични растителни съединения. Орехът, например, е смятан за суперхрана. Той съдържа ценни Омега-3 ненаситени мастни киселини, витамин E, фолиева киселина, както и калий и магнезий.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *