Тези 8 навика ни карат да се разболеем, вижте кои са

Държите четките за зъби близо една до друга и обядвате пред компютъра? Кои са останалите навици, които увеличават риска от грип.

Нередовно миене на ръцете
Водата и сапунът са най-лесният и очевиден начин да се предпазим от грип, който за съжаление доста хора пренебрегват. Всеки ден се докосваме до различни мръсни повърхности – банкови карти, мобилни телефони, компютри. Колкото по-често миете ръцете си, толкова по-добре ще се предпазите от вирусите.

Мръсни вещи
Оставяте чантата си на пода в ресторанта, след което я носите вкъщи. Или пък портмонето ви пада случайно на земята и го прибирате. Това е пътят, по който се разпространяват вирусите. Редовно минавайте вещите, които изнасяте от вкъщи, с мек парцал, натопен в разтвор от вода и сапун. Правете го по-често през грипния сезон.

Четките за зъби са твърде близо една до друга
Вирусите на грипа и стафилококите обикновено „живеят” на четката ни за зъби. Затова по възможност дръжте четките на членовете на семейството по-далече една от друга, а най-добре ползвайте предпазни капачета.

Мръсни дръжки на вратите
Когато забърсваме праха вкъщи, често забравяме за дръжките на вратите и мебелите. А именно те са сред „горещите” точки, които увеличават риска от грип. В идеалния случай трябва да ги дезинфекцирате с вода и сапун всеки ден, а ако в дома има болен, това е задължително.

Обяд на работното място
Работното бюро всъщност е едно доста мръсно място, дори и да се почиства всеки ден. Затова да обядвате пред компютъра е доста лоша идея. Ако нямате възможност да излезете, преди да хапнете, забършете плота с мокри антибактериални кърпички.

Не почиствате телефона си
Според лекарите около 16% от опасните бактерии се натрупват на повърхността на мобилния ни телефон. Затова редовно го почиствайте с антибактериална салфетка.

Липса на киселомлечни продукти в менюто
Пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко, са ефективна профилактика срещу грип – до този извод са стигнали канадски учени. Според техните изводи пробиотиците помагат за предотвратяване на инфекции на горните дихателни пътища.

Не сменяте често спалното си бельо
Не съвсем чистите чаршафи са истински рай за вирусите. Максималният перид за смяна на спалното бельо е две седмици, но в сезона на грипа е препоръчително да го правите по-често.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *