Телешки дроб с винен сос

Необходими продукти:

600 г телешки дроб

4 с. л. брашно

1 с. л. зехтин

2 с. л. масло

за соса:

100 г бекон, нарязан на тънки парченца

1 скилидка чесън

1 глава  лук, нарязана на ситно

200 мл червено вино

1 с. л. брашно

1 кубче телешки бульон

1 щипка смлян бахар

1 ч. л. нарязана прясна салвия или 1/2 ч.л. сушена

400 г пресни домати, нарязани на четвъртинки, с отделени семки, или от консерва

черен пипер на вкус

за гарниране:

500 г картофи

1 с. л. масло

Начин на приготвяне:

Картофите за гарнитурата се обелват, нарязват се на кръгчета и се слагат да се сварят за 10 мин. на пара.

Дробът се почиства от ципите и кръвоносните съдове и се разрязва на 4 плоски парчета. Подсушава се с кухненска хартия и се овалва в брашното. Изтупва се.

Загряват се зехтинът и маслото. Дробът се запечатва от всички страни и се готви до желаната степен на готовност. Изважда се и се държи на топло.

В останалата мазнина в тигана се добавят чесънът, лукът и беконът. Огънят се намалява и се разбъркват, докато омекнат.

Прибавят се виното, 200 мл гореща вода и се натрошава кубчето бульон, слагат се бахарът и салвията. Оставя се да къкри 3-4 мин. Добавят се доматите и брашното, разтворено в 2 с. л. вода, и след 3-4 мин. сосът е готов.

В загрятото масло се слагат сварените на пара картофи. Сотират се 3-4 мин, докато порозовеят. Разбъркват се. Дробът се сервира полят със соса, гарниран с картофите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *