
Необходими продукти:
600 г телешки дроб
4 с. л. брашно
1 с. л. зехтин
2 с. л. масло
за соса:
100 г бекон, нарязан на тънки парченца
1 скилидка чесън
1 глава лук, нарязана на ситно
200 мл червено вино
1 с. л. брашно
1 кубче телешки бульон
1 щипка смлян бахар
1 ч. л. нарязана прясна салвия или 1/2 ч.л. сушена
400 г пресни домати, нарязани на четвъртинки, с отделени семки, или от консерва
черен пипер на вкус
за гарниране:
500 г картофи
1 с. л. масло
Начин на приготвяне:
Картофите за гарнитурата се обелват, нарязват се на кръгчета и се слагат да се сварят за 10 мин. на пара.
Дробът се почиства от ципите и кръвоносните съдове и се разрязва на 4 плоски парчета. Подсушава се с кухненска хартия и се овалва в брашното. Изтупва се.
Загряват се зехтинът и маслото. Дробът се запечатва от всички страни и се готви до желаната степен на готовност. Изважда се и се държи на топло.
В останалата мазнина в тигана се добавят чесънът, лукът и беконът. Огънят се намалява и се разбъркват, докато омекнат.
Прибавят се виното, 200 мл гореща вода и се натрошава кубчето бульон, слагат се бахарът и салвията. Оставя се да къкри 3-4 мин. Добавят се доматите и брашното, разтворено в 2 с. л. вода, и след 3-4 мин. сосът е готов.
В загрятото масло се слагат сварените на пара картофи. Сотират се 3-4 мин, докато порозовеят. Разбъркват се. Дробът се сервира полят със соса, гарниран с картофите.