Температурите през юли: До 39 градуса в началото на месеца, след това – захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 – 42 градуса. След това ще има захлаждане. Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи. Това заяви пред БНР синоптикът Петър Янков и уточни, че очакваните днес валежи ще са слаби, особено в Пловдив. От утре над цялата страна ще се установи слънчево време. В момента силна гръмотевична буря има в триъгълника Сливен – Карнобат – Ямбол и на юг от Хасково. Ледови явления и градушки не се очаква да има, подчерта синоптикът.

Постепенно обстановката ще се нормализира. След 20 ч. и през нощта над Югозападна България все още ще има превалявания. Но те постепенно ще намаляват и до 22 часа ще спират. Янков не споделя бомбастичното определение, че валежите от последните дни у нас са тропически. Най – лесно е да се обвинява времето, посочи той. Всички знаят, че валежи над 10 л/кв м създават проблеми на Орлов мост – София и Централна гара – Пловдив! Това е така, защото субективният фактор не си е свършил работата, в случая – човекът! И канализацията в центъра на Пловдив е под всякаква критика! Янков, който е плодивчанин, се затруднява като специалист с оценката за тези явления. Преди 30 години валежи от порядъка на 40 – 50 л/кв м бяха съвсем нормални за лятото, сега тука изпадаме в истерия!

Екстремните ситуации са с валежи от 100 – 150 л/кв м за едно денонощие. Това са тропическите валежи, обясни синоптикът. Той уточни, че рекордът е във Варна през 1953 година, когато са паднали 320 л/кв м за 24 часа. Не трябва да търсим нещо необичайно, смята Янков. Той е убеден, че глобалното затопляне на Балканите се проявява не толкова в температурно отношение. Садово държи рекорда за измерена най – висока температура у нас – 45 градуса, припомни синоптикът. По думите му, за нас 33 до 38 – 39 градуса са нормални, летни температури. Наистина е горещо, но за нашите географски ширини, на Балканите, над 33 градуса времето е горещо. За Западна Европа тази граница е около 30 градуса, тъй като относителната влажност на въздуха е много голяма заради близостта с Атлантическия океан.

Там над 33 умират хора, а пък какво остава за 40 градуса?, отбеляза синоптикът и уточни, че на 28 и 29 юни там се очаква температурите да достигнат 43 – 44 градуса. Обстановката там поради голямата влажност на въздуха ще бъде много сложна и се вземат необходимите мерки, коментира Петър Янков. Според него мълниите също не са необичайно явление. Хиляди мълнии падат постоянно. При последните по – сериозни гръмотевични бури в Софийско имаше около 30 000 мълнии, посочи синоптикът. Всяка минута на Земята става по една силна гръмотевична буря, която има проливни валежи най – малко от 30 40 л/кв м за един час и силна градушка. И всяка минута умира по едно дете в Африка, отбеляза Янков.

Природата е съизмерима с нашата глупост и незаинтересованост по отношение на нашето съществуване и изхранване. Пловдив е най – големият авиационен център, с най – много метеорологични звена в страната, каза още Петър Янков. Според него на Балканите ще се засилват неблагоприятните явления по отношение на валежите. А в температурно отношение глобалното затопляне ще се отрази в полето на температурите до над 50 градуса северна ширина.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *