Топ теми

ТЕНДЕНЦИЯ! Търговци в Пиринско изнасят лавките от училищните дворове пред входовете, за да избегнат рестрикции по наредбата за здравословно хранене на учениците

Отказ на търговци да наемат лавки в района на училищните дворове и позиционирането им пред входовете на учебните заведения наблюдават инспектори от РЗИ – Благоевград при тематични проверки за спазване на Наредба 37 за здравословно хранене на учениците в Пиринско. „Причината е в ограниченията за търговия, които обаче важат само на територията на учебното заведение. Това обезсмисля наредбата, защото всяко междучасие децата тичат до лавката до изхода и си купуват вредни храни“, обясни Валентина Георгиева, здравен инспектор в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Благоевград.

До края на октомври във всички училища в Пиринско тече тематична проверка на тема здравословно хранене. „След приключване на проверката и обобщаване на резултатите подготвям поредното си предложение до Министерство на здравеопазването за осъвременяване на Наредба 37 с разширяване на зоната на действие, като се обхванат и районите около училищата на определено разстояние, което да затрудни децата да пазаруват вредни храни наблизо. При нашите проверки съм виждала как, когато им дадат по програмата за училищен плод ябълка или портокал, те го изхвърлят в кошчето, излизат пред училището и си купуват дюнер или чипс. Това обезсмисля самата програма. Наредба 37 би имала смисъл, ако детето, когато влезе в района на училището, излезе чак след приключване на учебния процес“, смята инспектор В. Георгиева.

Тя припомни, че Наредба 37 на МЗ забранява в училищния двор да се продават захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад, газирани и енергийни напитки, чипсове, екстрактирани храни, вафли и сухи пасти… „Там би трябвало да се предлагат различни видове млека – плодови, айрян, плодове на бройка, здравословни бисквити, сандвичи с млечна или зеленчукова компонента, тестени закуски също с млечна компонента, без имитиращи продукти и без маргарин“, обясни специалистът. В. Георгиева посочи, че в детските ясли, градини и кухни в региона наредбите за здравословно хранене като цяло се спазват, с много малки изключения в отделни, по-отдалечени населени места, но и те не са кой знае колко фрапиращи.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *