Тереза Мей се ваксинира срещу COVID-19

Бившата британска министър-председателка Тереза Мей съобщи вчера на страницата си в Twitter, че се е ваксинирала срещу коронавирус.

“Току-що ми беше поставена първата доза ваксина. Тя е безопасна, ефективна и безболезнена. Направете си и вие, когато ви дойде редът. Само като се защитаваме един друг, можем да преодолеем вируса”, отбеляза 64-годишната Мей.

Кампанията по ваксиниране във Великобритания започна на 8 декември 2020 г. До 14 февруари, съгласно плановете на правителството, първа доза ваксина получиха 15 милиона души от най-уязвимите групи на населението.

Това са обитатели на домове за стари хора, медицински и социални работници, контактуващи с болни, лица над 70-годишна възраст и хора с крехко здраве.

Сред ваксинираните бяха кралица Елизабет и съпругът й принц Филип, както и престолонаследникът принц Чарлз.

През втория етап от програмата за ваксиниране, който трябва да приключи през май, възможност да се имунизират ще имат всички жители на Обединеното кралство над 50-годишна възраст, а броят на ваксинираните ще надхвърли 30 милиона.

Очаква се в близките седмици да се ваксинира и сегашният премиер – 56-годишният Борис Джонсън, който през април миналата година изкара няколко дни в интензивното отделение с COVID-19. До момента са ваксинирани 19,1 милиона души. 

След завършването на втория етап от кампанията, възможност да се ваксинират ще имат и хората от 40 до 49 години, после тези от 30 до 39 години и накрая британците на възраст от 18 до 29 години.

В момента във Великобритания се прилагат ваксини на Pfizer/BioNTecH и на AstraZeneca.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. д-р Байхой

    Много елегантно подминавате най-важния въпрос по темата, който вълнува хората – с коя ваксина са боцкани тези “богопомазани” старчоци? Едва ли с маймунското менте!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *