Терзиев предложи 15% увеличение на заплатите в градския транспорт, протестиращите искат повече

Кметът на София Васил Терзиев предложи 15% увеличение на заплатите на служителите в градския транспорт, протестиращите обаче искат поне 30% увеличение. Педставители на синдикатите в градския транспорт в София се срещнаха с Васил Терзиев в Столична община, след като протестираха за половин час тази сутрин в столичния квартал „Дружба 2“, съобщава БНТ.

„Имахме продуктивна среща с представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“, запознахме ги с това какво ние предлагаме. Първо предлагаме 15% увеличение на основна работна заплата, започващо от 1 март. Ще търсим възможност и за повторно увеличение на заплатите през годината, което да е свързано с развиване на бонусна система, която да важи за всички служители в отделните дружества. Целта ни е да намерим трайно решение, за да можем да стимулираме младите водачи да се присъединят към транспортните дружества. Ще работим за мониторинга и намаляване на извънредния труд, който се полага в момента. Смятам, че има напредък“, каза кметът на София.

Васил Терзиев подчерта, че ще работи за подобряването на условията на труд на транспортните работници.

„В момента постигнахме единомислие за условията на труд и намаляване на извънредния труд. Не намерихме допирни точки в искането за увиличаването на заплатите. Нашите искания са повече от 15%. Ще обсъдим със синдикалните структури дали това предложение ги устройва. Ще продължаваме да настояваме държавата в лицето на управляващите в МС да вземат решение за допълнително субсидиране на Столична община за увеличение на заплатите в градския транспорт, включително и за увеличение на субсидиите и в други градове, където зрее изключително напрежение“, каза Тодор Капитанов. вицепрезидент на КНСБ.

„Протестите за днес приключиха, готвим се за други през следващата седмица. Подготвени сме в рамките на 2 часа да организираме спиране на движението на една четвърт от София“, съобщи още Капитанов.

Транспортните служители настояват за увеличение на заплатите с 30%. От синдикатът напомнят, че обещаните 37 млн. лева за повишаване на възнагражденията в сектора не са били осигурени.

loading...


„Не постигнахме съгласие, но сме съгласни на двустепенно увеличение – на два пъти по 15% поради обстоятелствата, в които се намират общината и държавата. Готови сме да се върнем на масата за преговори, но ако диалогът не постигне договореност, сме готови да се върнем на улицата и да блокираме цяла София“, подчерта Иван Кирилов, председател на федерация на транспортните работници към КТ „Подкрепа“.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *