Тестват ваксина срещу COVID-19 върху деца

Производителят на лекарства Pfizer тества експерименталната си ваксина срещу COVID-19 на деца на възраст до 12 години. Родители вече са заявили интерес, предава CNN. Това се очаква да бъде първото изпитание на ваксина срещу коронавируса, което ще обхване и деца.

„Екип от детската болница в Синсинати ще започне да ваксинира първо тийнейджъри на 16 и 17 години. След това ще премине към 12 до 15-годишните”, заяви директорът на Центъра за изследване на ваксините д-р Робърт Френк.

Компанията потвърди на своя уебсайт, че има одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата да прилага препарата на деца.

„Наистина смятаме, че ваксината за юноши и деца ще бъде от решаващо значение за овладяването на пандемията от COVID-19”, допълва Френк.

„Децата могат да развият сериозни симптоми и дори да починат от коронавирус. Няма начин да се предскаже при кои ще се случи това. Съществува обаче опасност те да разпространят вируса при други, по-уязвими групи – включително родители, баби, дядовци и здравни работници. При децата е възможно да се развие рядък, но сериозен страничен ефект от инфекцията, наречен мултисистемен възпалителен синдром при деца или MIS-C”, каза още д-р Френк.

Pfizer разработи своята ваксина с немския BioNtech. Той използва вирусен генетичен материал, с който да се развие имунитет към коронавируса.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *