Тестваха пеещия фонтан пред кюстендилската галерия

Строителни работници започнаха тестовете на  новия фонтан пред Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил. Той е изцяло реновиран. Дейността е част от проекта за благоустрояване на градската среда. В момента системата се пробва. По съоръжението са поставени  36 дюзи, както и 36 прожектора, които ще променят цветовете на водата.

„Имат режим на работа, по-високо или по-ниско, както се настроят. Ние си го тестваме за нас. Фонтанът е готов, щом правим проби, значи сме на приключване. Всичко се прави етапно, но доста време ни отне. Свързано е с много материали и труд, за да стане хубаво, трябва да е качествено. Техниката е напреднала”, коментираха работещи.

Подобни фонтани те вече са изграждали в Панагюрище, Слънчев бряг, София и Плевен. Изтласкването на водата във фонтана е според зададена програма. Самото пространство, както и фонтанът ще бъде озвучаван. Пускането на водната атракция става по електронен път.

Само преди месец пък шадраванът бе облицован. Той е с размери 15×15 м. За облицоването са използвани плочки, които са внос от Китай, с размери 60х60 см. Такива са поставени и по стълбите, водещи до входа на галерията. Зелените площи в парка вече са затревени с чимове, внос от Гърция.

Пеещият фонтан е част от проект на община Кюстендил за благоустрояване на парковото пространство пред Градската художествена галерия. Има вече нова дървесна, храстовидна и тревна растителност, както и подчертаване на сградата на Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“, а също и Паметника на художника.  Паркът трябва да бъде окончателно завършен през есента.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *