Тестовете и проследяването не са достатъчни за справяне с коронавируса

Тестовете и проследяването на контактите са важни, но са недостатъчни за забавяне на циркулацията на коронавируса, ако не са съчетани с други мерки, предаде Нова телевизия, позовавайки се на британски учени.

Стратегията “тестове, проследяване, изолация” може да допринесе за намаляване на репродуктивното число на коронавируса с 26 процента, твърдят учените от Лондонския имперски колеж, които са използвали математически модели за анализ на вече публикувани данни. Репродуктивното число посочва средния брой заразени от един носител на вируса. Когато е над 1, епидемията се разраства, а когато е под 1, тя намалява.

“Резултатите ни показват, че тестовете и проследяването могат да помогнат за намаляване на репродуктивното число, но само ако са направени бързо и ефикасно” – каза ръководителят на изследването Никълас Грасли. Намаляване с 26 процента се постига само ако тестовете се правят веднага след като се появят симптомите и резултатите от тях са известни до 24 часа. Изолирането на контактните хора също трябва да бъде направено до 24 часа. Необходимо е също да бъдат идентифицирани поне 80 процента от заразените и контактните с тях.

Тези изисквания не се спазват в повечето държави. Във Франция между първите симптоми и взимането на проба за тест минават средно 3,5 дена. Резултатите стават известни след няколко дена. Подобно е положението във Великобритания и САЩ. До тези критерии се доближават Южна Корея, Тайван и Германия. Дори там обаче мерките не стигат, за да бъде намалено достатъчно репродуктивното число, изтъкват британските учени. Като допълнителни мерки те предлагат ежеседмично проследяване на рисковите групи, като здравните и социалните работници, дори и при липса на симптоми. Това би позволило репродуктивното число да бъде намалено допълнително с 23 процента. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *