Теч в спалня на детска градина в Благоевград открит при рутинна проверка на РЗИ, общината със срок до 28 май да ремонтира покрива

Община Благоевград да направи незабавен ремонт на покрива на детска градина „Здравец“ в жк „Еленово“ и да осигури средства за закупуване на уред за измерване на влажността в помещенията изиска от вр.и.д. кмета Ясен Попвасилев шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. Констатацията за теч в спалното помещение на втора група и липсата на задължителния уред е направена при рутинна проверката на РЗИ служители на 29 април т.г., които отишли да проверят  спазва ли градината задължителните противоепидемични мерки, въведени със заповедта на здравния министър от 26 януари 2021 г., и как детското заведение работи в пандемична обстановка. Инспектиращите веднага констатирали теча по олющената мазилка в спалнята на хлапетата и липсата на уреда.

Съгласно предписанието на д-р Калоянов в срок до 28 май общината трябва да ремонтира покрива, и то само в почивните дни, когато в градината няма деца, задължена е и да достави апарата, след което персоналът на градината ежедневно трябва да записва стойностите му и да следи влажността на въздуха да е между 30 и 60%.

Според директорката на градината Емилия Георгиева течът се появявал редовно при дъжд, но не е ясно защо до момента тя не е сигнализирала общината, която е собственик на детското заведение. Тя призна, че досега не е търсила пари за влагоизмерващата апаратура, независимо че той е задължителен за всяка българска детска градина съгласно Наредба №3 от 5.02.2007 г.

В ЦДГ №11 са настанени 88 деца от ромски произход. Сградата е строена през 1970 г. и през 2008 г. е основно ремонтирана по проект „Красива България”. Самата Е. Георгиева пое управлението й миналата година, след като още през декември 2019 г. току-що встъпилият в длъжност Румен Томов започна от детските градини кадровата чистка в общинския център и пенсионира половината от директорките. Назначените на тяхно място временни шефки на следващото лято спечелиха и конкурсите за същите места, въпреки че за тях имаше и други кандидати. Сред победителите в конкурсите бе и Е. Георгиева.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *