Те имат хотели, но не плащат! 99 фирми в черния списък на длъжниците в община Банско

99 са фирмите длъжници към общинската хазна в Банско с неуредени публични задължения над 5000 лв. Това сочат актуализираните данни за фирмите  длъжници на курортната администрация към момента. Общите задължения на некоректните платци възлизат на над 5 млн. лв. Сред тях са фирми – собственици на хотели, отделни обекти в жилищни комплекси, търговски обекти, земи и други.

Справката сочи, че 20 от некоректните платци са с над 100 000 лв. установени публични задължения. Най-големият длъжник към общинската хазна си остава фирма „Добринище ски“, която освен лифта в курортното градче е собственик и на хотел „Добринище“, хижа „Гоце Делчев“ и хижа „Безбог“, а задълженията й възлизат на 574 679 лева. Спрямо предходната година тя е стопила част от данъците си и през настоящата те са с 66 899 лева по-малко, в сравнение с 2019, когато са били 641 578 лв. Фирмата е обявена в несъстоятелност, от няколко години е в ръцете на синдик.

От Търговския регистър става ясно, че през месец май съдът е одобрил изготвен от синдика списък с приети вземания на НАП. През годините срещу фирмата са образувани редица изпълнителни дела заради непокрити задължения. Сред взискателите е и община Банско, която също е дала фирмата на съдия-изпълнител.

Сред големите длъжници си остава и фирма БД ТУРС ООД, която е собственик на обявения преди няколко години в несъстоятелност, а впоследствие и сложен на тезгяха от съдия-изпълнител хотел „Танне“. Неговите задължения към курортната хазна са се увеличили с над 15 хил. лева и към момента са 443 857 лв.

„Банско Тур” ЕООД, собственик на хотел „Тринити”, също е със значителни задължения към общинската хазна, възлизащи на 186 347 лева.

Фирма „БИ ДИ БИ 6” ООД, представлявана от осем великобритански граждани, също е сред длъжниците на хазната на община Банско, но през настоящата година е успяла да погаси близо 60 хил. лева от задълженията си и към момента те са в размер на 102 367 лева.

В черния списък е и фирмата на банскалията Емил Балев и съдружника му Виктор Константинов „Би Пи-21“ ООД, която е с неуредени публични задължения в размер на 161 896 лева. Тя също е дадена на съдия-изпълнител от местната администрация и част от имуществото на притежавания от тях апартаментен комплекс в курорта е обявено на публична продан. Фирмата е намалила задълженията си с близо 30 хил. лева, но все още е сред големите длъжници. Балев се спряга като един от най-големите бизнесмени в страната и името му фигурира като управител или съдружник в редица фирми. Той е заявил инвестиционни намерения и в разложкото село Баня, където чрез фирмата си „Банско Терме“ ЕООД възнамерява да изгради на мястото на бившите оранжерии внушителен рекреационен комплекс, който ще носи името „Спринг валей треме“. За намеренията му стана ясно преди около две години, но строителство все още не е стартирало.

Другият голям длъжник е „ГБ Британия Сейнт Дейвис“ ЕООД, представлявана от великобританеца Найджъл Хоул. Нейните задължения са се увеличили почти двойно. Миналата година тя бе в черния списък със задължения от 256 444 лева, а тази са почти двойно повече и възлизат на 456 360 лв. Фирмата също е в ръцете на съдия-изпълнител.

Със задължения от 141 449 лева в черния списък е и „ЕМ БИЛД Инженеринг” ЕООД, която се представлява от Ивайло Иванов, а като съдружници фигурират имената на разложкия бизнесмен Николай Божанов и Катерина Божанова, както и софийското дружество „Истейт Инвестмънт БГ“ ЕООД, която е с най-голямо дялово участие, а като управител и едноличен собственик на капитала е вписан Георги Тенев.

Сред некоректните платци със значителни задължения към общинската хазна от 551 126 лева е „Манхатън Груп“, собственик на хотелски комплекс „Сапфир Резиденс”. Нейните задължения са се увеличили драстично и вече са 551 126 лева в сравнение с миналата година, когато са били 171 506 лева.

Списъка оглавяват още „ФОУР груп” ООД, която дължи 185 859 лева за притежавана от нея земя в местността Момин гроб, също дадена от община Банско на съдия-изпълнител. Дружеството е с чуждестранно представителство в лицето на испанците Хосе Гонзалес и Мигел Алварес и още четири испански фирми като съдружници.

„СИТИ строй 1” ЕООД – със задължения от 152 359 лева, и „Пирин турс” ЕООД, стопанисваща хотел „Нарцис” и със задължения от 242 107 лева, също са с неуредени публични задължения към община Банско. Собственикът на хотел „Родина“ – „Родина турист 97” АД, също за поредна година има солидни задължения, възлизащи на 238 214 лева, и отново е в списъка на длъжниците. Сред големите такива е и „Ди Ем Ди Дивелопмънс“, която също се представлява от чужденци – шестима ирландски граждани. Непогасените публични задължения на фирмата възлизат на 183 635 лева.

Със задължения над 100 хил. лева са още „Фин Ин 64“ ЕООД, „Грато Инвестмънт“ ООД, „Ес Ти Си Билдинг груп“ ООД, „Пирин Спрингс Мениджмънт“ ЕООД и „Шамрок Девелъпменс“ ЕООД.

Все още не е обновен списъкът на физическите лица, които са с неуредени публични задължения над 5000 лева. Миналата година той беше далеч по-кратък от този на фирмите и в него бяха вписани 14 лица. Сред тях бяха и наследниците на големия български поет Никола Вапцаров – Никола, Светла и Борис Вапцарови. През изминалата година задълженията им към общинската хазна възлизаха на общо 163 499 лева. Те бяха за неплатените данъци на хотел „Шато Вапцаров“, магазин в центъра на Банско и сграда на ул. „Пирин“. Техните имена отдавна са в черния списък, а дали продължават да бъдат, ще се разбере след актуализиране на данните.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *